"НЕУГОДНЕ МЕРЕ": Америка отпушта 182 службеника дипломатских мисија у Русији

Новости онлајн

30. 07. 2021. у 21:17

ЗБОГ забране запошљавања страних радника, Сједињене Америчке Државе приморане су да отпусте 182 локална службеника америчких дипломатских мисија у Москви, Владивостоку и Јекатеринбургу, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

НЕУГОДНЕ МЕРЕ: Америка отпушта 182 службеника дипломатских мисија у Русији

Фото: Депоситпхотос

- Те неугодне мере озбиљно ће се одразити на рад наших мисија у САД, што потенцијално укључује и безбедност наших службеника, као и могућности за дипломатске контакте са руским властима - рекао је шеф америчке дипломатије.

Упркос ограничењима, Вашингтон тежи предвидљивим и стабилним односима са Москвом, поручио је Блинкен.

- Иако жалимо због поступака владе Русије који су нас приморали да смањимо наше услуге и операције, САД настављају да теже предвидљивим и стабилним односима са Русијом - рекао је Блинкен, пренела је прес-служба Стејт департмента.

Амбасадор САД у Русији Џон Саливан раније је изјавио да амбасада САД од 1. августа неће моћи да пружа конзуларне услуге у пуном обиму због захтева руске стране да престане са запошљавањем радника из Русије и трећих земаља.

Подсетимо, Русија је као одговор нове санкције забранила Америци да у дипломатска представништва у Русији запошљава Русе и грађане трећих земаља, а до 1. августа амбасада би требало да усклади број свог особља са новим захтевима.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)