АМЕРИКА ЈЕ КРИВА ЗА "ТРИ ГРЕХА": Никад оштрији одговор Кине САД-у

Новости онлајн

30. 07. 2021. у 20:49

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су криве за „три греха“ у одговору на пандемију ковида 19 и проналажење порекла вируса, рекао је портпарол Министарства спољних послова Кине Џао Лиђијен на конференцији за новинаре.

АМЕРИКА ЈЕ КРИВА ЗА ТРИ ГРЕХА: Никад оштрији одговор Кине САД-у

Фото Shutterstock

Омогућиле су вирусу да се шири без праћења, скривале су истину о вирусу и тражиле тероризам у праћењу порекла вируса, рекао је Џао одговарајући на питања Кинеског интернационалног радија.

- САД су распиривале ватру и убрзавале своју политичку манипулацију у вези с откривањем порекла. Тиме су дозволиле вирусу да се шири без праћења - рекао је он.

Политичке манипулације САД-а, према његовим речима, изазвале су 35 милиона инфекција и више од 610.000 смртних случајева.

- САД нису предузеле ефикасне мере контроле изласка, што је резултирало извозом случајева из САД у многе земље. Упркос међународном противљењу, САД су вратиле десетине хиљада илегалних имиграната заражених вирусом ковид 19 - рекао је он.

Истраживања показују, подсећа Џао, да број инфекција ковидом 19 и повезаних смртних случајева у Сједињеним Државама може бити чак 65 милиона односно 900.000, што је много више него у званичној статистици, преноси Кинески интернационални радио.

"Америка да објави најраније податке о ковиду 19"

Кина је осудила САД због политизације пандемије ковида 19 и пребацивања одговорности на друге земље, рекао је данас портпарол Министарства спољних послова Кине одговарајући на питање у вези са америчком политизацијом истраге о пореклу ковида 19.

Портпарол је нагласио да САД не поштују ни науку ни правду.

Кина је позвала САД да објаве податке и провере узорке прикупљене у Сједињеним Државама у раним фазама пандемије ковида 19 и да позову стручњаке Светске здравствене организације (СЗО) да истраже што је пре могуће лабораторију Форт Детрик и преко 200 лабораторија у иностранству у потрази за пореклом корона вируса.

САД би такође требало да позову стручњаке СЗО да истраже Универзитет у Северној Каролини и да објаве податке у вези са случајевима међу америчким војницима који су присуствовали Светским војним играма 2019. године у кинеском граду Вухану, рекао је портпарол.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)