ВРАЋАМО СЕ У МРАЧНЕ ДЕВЕДЕСЕТЕ: Речи украјинског генерала откриле истину - стање у војсци је катастрофално!

Новости онлине

30. 07. 2021. у 18:29

УКРАЈИНСКА војска се враћа у деведесете, рекао је бивпи заменик команданта снага за специјалне операције генерал Сергеј Кривонос, и подсетио је да тада нису исплаћиване плате војсци, пише РИА Новости.

ВРАЋАМО СЕ У МРАЧНЕ ДЕВЕДЕСЕТЕ: Речи украјинског генерала откриле истину - стање у војсци је катастрофално!

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

- Време је за годишњи одмор... Планирате да на основу месечне плате можете отићи негде да се опустите, макар и у Одесу или на Карпате, можда у Турску. А већ је седми месец ове године и плата није исплаћена - објаснио је Кривонос тренутно стање.

Додао је да дужи низ година Оружане снаге Украјине нису ревидирале износ дневница, које сада износе 60 гривни (око 220 динара)

- Сећам се оних страшних времена 1997-1999, када уопште нису исплаћиване плате, па чак ни здравствено осигурање. Тада су говорили: "Нема новца. Биће парада, после параде ће можда бити исплаћене плате" - пожалио се генерал.

Кривонос је рекао да 2014. никада није ни помислио да ће за седам година стање у војсци бити исто као крајем деведесетих.

- Ово је страшан дежа ву. Управо у периоду од 1997. до 1999, велики број војног особља је дао отказ зато што су схватили да државу у том тренутку не занимају. Сада се ситуација понавља - додала је војска.

Кривонос је више пута критиковао украјинске власти због ситуације у земљи. У децембру 2020. године председник Володимир Зеленски отпустио га је са места заменика секретара Савета за националну безбедност након што се јавно изјаснио против мобилизације мушкараца и жена ради вођења "свеобухватног рата са Русијом". Према Кривоносу, ова мера би довела до општег дезертерства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)