БРАЗИЛ ПРЕЛАЗИ СА ЕЛЕКТРОНСКОГ ГЛАСАЊА НА ЛИСТИЋЕ: Председник највеће и најнасељеније земље латинске америке предлаже изменее

И.С.

30. 07. 2021. у 13:37

ПРЕДСЕДНИК Бразила Жаир Болсонаро заложио се данас за замену електронског система гласања штампаним гласачким листићима који могу да се пребројавају. Болсонаро сматра да "је то потребно да би се избегле преваре на изборима идуће године".

БРАЗИЛ ПРЕЛАЗИ СА ЕЛЕКТРОНСКОГ ГЛАСАЊА НА ЛИСТИЋЕ: Председник највеће и најнасељеније земље латинске америке предлаже изменее

Фото: ЕПА

- Желим чисте, демократске и поштене изборе следеће године - поручио је Болсонаро својим присталицама посредством друштвених мрежа.

Он је приказао низ видео снимака на интернету као наводне доказе о прошлим преварама на изборима, тврдећи да је демократија у Бразилу у опасности.

Критичари говоре како Болсонаро, попут бившег америчког председника Доналда Трампа, сеје изборне сумње како би му се отворио пут да не прихвати пораз 2022. године.

Болсонаро месецима инсистира на томе да би Бразил треба да усвоји штампане гласачке листиће, иако уставни амандман којим се мења изборни систем није добио на Конгресу.

Највиши изборни орган у Бразилу ТСЕ оповргао је као неосноване Болсонарове тврдње да је било преваре на изборима 2014. године, рекавши да електронско гласање може добро да се ревидира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)