ДРАСТИЧАН СКОК НЕМАЧКОГ ДУГА: Расте страх од инфлације, ево колико је сваки грађанин задужен

Новости онлине

29. 07. 2021. у 22:49

НЕМАЧКИ државни дуг је порастао чак 14.4 одсто у првој години пандемије, што је драстичан скок који није забележен до сада.

ДРАСТИЧАН СКОК НЕМАЧКОГ ДУГА: Расте страх од инфлације, ево колико је сваки грађанин задужен

Фото: Депоситпхотос

Иако економисти сматрају да то није велики проблем, нису сви оптимистични због раста државног дуга могућег скока инфлације.

Дуг од чак 2.17 хиљада милијарди евра је нагомилао јавни сектор Немачке крајем 2020. године. То је дуг према приватним финансијским институцијама, фондовима или другим предузећима, како у Немачкој, тако и ван ње.

Прорачунато по становнику, сваки грађанин сада просечно дугује 26.141 евро, док је крајем 2019. био дужан "само" 22.860 евра. Немачки статистички завод никада није забележио такву експлозију дуга - само у години избијања пандемије он се повећао за 273.8 милијарди евра.

То је резултат чињенице да је Немачка, упркос "замрзавању" привреде током пандемије, отворила касу како би спречила отказе и стечајеве фирми.

То је пре свега била одлука савезне немачке владе, па је тако њен дуг и највише порастао за 18,1 одсто. Шеснаест немачких покрајина биле су нешто опрезније, и њихов дуг се повећао у просеку за 9,8 процената, на 636 милијарди евра. Још опрезнији су били градови и општине чији је дуг увећан за само 1,5 одсто, на 133,3 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)