КИЈЕВ НАСТАВЉА БОРБУ ПРОТИВ "СЕВЕРНОГ ТОКА 2": Нови план - савезништво с Берлином и зелени водоник

Новости онлајн

28. 07. 2021. у 19:48

УКРАЈИНА се и даље бави питањем шта чинити после пуштања у рад гасовода „Северни ток 2“, а најновија идеја Кијева је да постане најближи енергетски савезник Немачке уз наду да ће руски гас изгубити на значају у будућности, пише немачки „Велт“.

КИЈЕВ НАСТАВЉА БОРБУ ПРОТИВ СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Нови план - савезништво с Берлином и зелени водоник

Фото АП

Према речима руководиоца „Украјинског савета за зелени водоник “ Александра Репкина Кијев намерава да подигне више ветропаркова, при чему ће се струја која се добије од њих користити за електролизу воде и добијање „зеленог“ водоника.

- Наш потенцијал у сфери водоника је огроман. Украјина, после Велике Британије, поседује највећи потенцијал у области ветроенергетике - рекао је Репкин.

Како је додао, тај извор енергије омогућиће задовољавање домаћих потреба што ће земљу учинити мање зависном од руског гаса.

- Чињеница да ће ‘Северни ток 2’ бити завршен је пораз за Украјину. Али, земља је одлучна да добије од Русије велику енергетску игру у другом полувремену - наводи Репкин.

Немачкој је потребан зелени водоник али није га тако лако наћи. Почиње озбиљна борба за ту сировину, закључује он.

Подсетимо, Немачка и САД су недавно склопиле споразум о „Северном току 2“, у коме се говори о мерама подршке Украјини, европској енергетској безбедности и заједничким циљевима за заштиту климе.

Формулисано је и неколико услова за рад „Северног тока 2“. Између осталог, САД и Немачка су изјавиле да ће у интересу Кијева и Европе продужити транзит руског гаса преко Украјине после 2024. године. Берлин се обавезао да ће искористити сва средства утицаја како би споразум између Русије и Украјине о транзиту гаса био пролонгиран.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)