ОМЧА ОКО АСАНЖА: Оснивач “Викиликса” у све већим невољама, иако су преокренути сви докази у његову корист

И. СТАНОЈЕВИЋ

28. 07. 2021. у 19:37

ЕКВАДОР је одузео држављанство Џулијану Асанжу (50), оснивачу "Викиликса" који је објављивао поверљиве америчке дипломатске документе. Еквадор, који му је годинама пружао уточиште у својој лондонској амбасади, одлучио је да "га пусти низ воду", док се Асанж и даље налази у затвору Белмарш у Лондону.

ОМЧА ОКО АСАНЖА: Оснивач “Викиликса” у све већим невољама, иако су преокренути сви докази у његову корист

Фото ЕПА

О одузимању држављанства обавестили су га правосудни органи Еквадора у писму у ком констатују да је "Асанжово прихватање еквадорског држављанства садржавало бројне недоследности, различите потписе, потенцијалне измене докумената и неплаћене накнаде".

Одузимање држављанства уследило је пошто је недавно Сигурдур Инги Тордарсон, главни сведок у случају америчког Министарства правде против Асанжа признао да је измислио кључне оптужбе у оптужници против оснивача "Викиликса". Он је, како је објавио исландски недељник "Стиндин", признао да је навео америчке власти да верују да је Асанж од њега тражио да хакује рачунаре како би приступио снимцима приватних разговора парламентараца на Исланду.

- Ово је крај случаја против Џулијана Асанжа - констатовао је тада бивши радник ЦИА и америчке Агенције за националну безбедност (НСА) Едвард Сноуден.

Но, до сада су сви елементи који Асанжу иду у прилог нестајали као мехури од сапунице. Кад је британски суд одбацио амерички захтев за његово изручење уз образложење да би могао да изврши самоубиство, експерти су листом указивали да то не значи да ће се Асанж заиста наћи на слободи. Слично се догодило и после признања главног сведока да је лагао и да је на тим лажима почивала оптужница. Био је то волонтер "Викиликса", али је постао Еф-Би-Ај доушник у замену за око 5.000 долара и имунитет од кривичног гоњења.

Професор права Нилс Мелцер, експерт УН, нимало се не чуди гурању Асанжа у све већу немилост. После двогодишњег истраживања, он је о оснивачу "Викиликса" написао књигу од 300 страница и у уводу поручио:

- Новинар изнесе на једној свима доступној платформи прљаве тајне светских моћника, ратне злочине, корупције, мучење. Али не прогоне ратне злочинце и мучитеље већ - новинара. Најтежа правосудна самовоља збива се у западним демократијама које се иначе радо представљају као узорне државе на пољу људских права - наводи Мелцер.

У случају "Асанж", истиче овај експерт, државе као што су САД, Велика Британија, Шведска и Еквадор, не само да одбијају сваки дијалог, него пооштравају прогон.

ЧАК 175 ГОДИНА

СЛАВЉЕН и куђен, Џулијан Асанж је у бекству од 2010. године. По америчкој оптужници прети му казна од 175 година затвора. Осим што га САД сматрају кривим за цурење "строго пов." информација, на терет су му се стављали и сексуални деликти према малолетницама, али је влада Шведске те оптужбе одбацила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)