ИТАЛИЈАНИ У ПРОБЛЕМУ: Ризик од масовних имиграција из Туниса

Милица Остојић/Рим

28. 07. 2021. у 15:13

ПОЛИТИЧКИ хаос у Тунису појачава илегална кретања миграната према италијанским острвима Лампедуза, Пантелерија и другим местима на југу Италије, и последње процене говоре да је њих око 15.000 спремно да крене на тај пут.

ИТАЛИЈАНИ У ПРОБЛЕМУ: Ризик од масовних имиграција из Туниса

Илустрација / Фото: ЕПА

Последњих дана у огромној мери пристижу мигранти највише из Туниса, а локалне власти апелују и траже брзу реакцију италијанске Владе, те нове и брзе споразуме са земљама Северне Африке. Фронтекс (Европска агенција за контролу граница и обала) донела је извештај за први семестар ове године, где стоји да је проценат увећања илегалних долазака из земаља изван ЕУ скочио 59 посто у односу на прошлу годину, а само у јуну ушло је 11.150 миграната што је за 69 посто више него у истом месецу 2020, само из Туниса и Либије 4.700, а укупно у прошлој години 12.000 из Туниса.

Истина је да убрзан ритам репатријације грађана из Туниса, између децембра и јануара када није било сукоба и политичких прогона, враћено је њих 1200, али то није ни изблиза адекватно броју оних који немају основа да остану у Италији.

Италија је постигла споразум пре пандемије са туниским властима и обавезала се на давање материјалне помоћи економском развоју Туниса, како би се дала младима нада за будућност у њиховој земљи, а туниска страна заузврат се обавезала да ће ојачати контроле илегалних полазака. До сада тај споразум није показао видљиве резултате.

Данас се у Риму састају премијер Марио Драги, министарка Унутрашњих послова Лућана Ламорђезе и премијер Туниса Хишам Мекики како би дефинисали први споразум са ЕУ о контроли протока миграната и репатријацији у њихове земље порекла. Међутим, све је под ризиком, остаје као и увек Италија а не ЕУ у ургентном решавању проблема, посебно сада усред друштвено-економске драматичне кризе у Тунису и другим земљама одакле пристижу мигранти, упозоравају из разних политичких партија и институција власти у Италији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)