НЕМИРНО НА КАРАБАХУ: Поново се разбуктао сукоб на граници Јерменије и Азербејџана

Новости онлајн

28. 07. 2021. у 11:15

МИНИСТАРСТВО одбране Јерменије саопштило је да су током ноћи избили оружани сукоби у североисточном делу пограничног подручја према Азербејџану. Јереван и Баку се међусобно оптужују за покретање локалних борби.

НЕМИРНО НА КАРАБАХУ: Поново се разбуктао сукоб на граници Јерменије и Азербејџана

Фото: Депоситпхотос

- Отприлике у 3:40 (1:40 по средњеевропском) јединице азербејџанских Оружаних снага поново су покренуле провокацију и прекршиле режим прекида ватре у североисточном делу пограничног подручја. У току су локалне оружане борбе. Одговорност за погоршање ситуације сноси војно-политичко руководство у Бакуу - наводи се у саопштењу Министарства одбране Јерменије.

Такође, војни ресор саопштио је да су погинула три јерменска војника, а да су два рањена.

Са своје стране, Министарство одбране Азербејџана је оптужило Јерменију за провокације.

- Јединице Оружаних снага Јерменије настављају са провокацијама на Келбаџарском делу јерменско-азербејџанске државне границе. Јединице су 28. јула са борбених положаја размештених у различитим правцима на територији Басаркечарског подручја поново покренуле интензивну паљбу из стрељачког оружја и бацача граната на положаје азербејџанске војске на територији Келбаџарског региона - саопштило је Министарство.

Азербејџански војни ресор такође је саопштио да су две особе рањене током пуцњаве.
Према наводима Бакуа - Јереван је у потпуности одговоран за ескалацију дуж државне границе између двеју земаља.

Сукоб у Нагорно-Карабаху

Подсетимо, након сукоба који се разбуктао између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху крајем септембра прошле године, договор о прекиду ватре уз посредовање Русије, Азербејџана и Јерменије постигнут је 10. новембра. Према овом споразуму, један део региона прешао је под контролу Азербејџана, стране су се договориле да ће разменити заробљенике, а руске мировне снаге биће распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах са Јерменијом.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)