ВЕЛИКА ЧИСТКА У СЕКТОРУ ОДБРАНЕ УКРАЈИНЕ: Зеленски посмењивао украјинске генерале

Б. Влаховић

28. 07. 2021. у 09:38

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски направио је велику чистку међу генералима а смениће и министра одбране.

ВЕЛИКА ЧИСТКА У СЕКТОРУ ОДБРАНЕ УКРАЈИНЕ: Зеленски посмењивао украјинске генерале

Фото: АП пхото/Ukrainian Presidential Press Office

Досадашњи командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчук морао је да препусти функцију генерал-мајору Валерију Залужном (48) који је до сада био командант оперативне групе "Север".

ФОТО: Архива

Руслан Хомчак смењен са највише војне дужности

У председничкој администрацији су објаснили да је разлог за смену генерала Руслана Хомчука његов конфликт са људима у Министарству одбране Украјине што се одражавало на стање у војсци. Интересантно је да је Зеленски имао потребу да објасни да није сумњао у патриотизам и професионализам генерала Руслана Хомчука али жели да војни врх и Министарство одбране добро сарађују.

Хомчук је на највишој војној дужности био од марта 2020. године, а до тада је био начелник Генералштаба Украјине. Убудуће ће Хомчук бити први заменик секретара Савета безбедности и одбране и замениће Михаила Коваља.

ФОТО: Архива

Валериј Залужни нови командант оружаних снага Украјине

Већ је најављено да ће бити смењен и министар одбране Андреј Таранов. 23 јула смењен је и руководиоц Спољне обавештајне службе Валериј Кондратјук и на његово место је именован Александар Ваљеревич Литвињенко који је до сада био директор Националног института стратешких истраживања.

Ових дана је смењен и заменик руководиоца Службе безбедности Украјине Руслан Баранецки и начелник Управе унутрашње безбедности Службе безбедности Андреј Наумов. Разлог за њихову смену није тајна.Зеленски је био незадовољан због слабе ефикасности Службе безбедности Украјине у борби са контрабандом тј. незаконитим увозом робе.

Иначе Службу безбедности Украјине очекује реформа на чему инсистира Вашингтон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)