НА СЕВЕРУ ПОТОП, А ЈУГ ГОРИ: Ово лето у Европи обележили су временски екстреми, поплаве и пожари! (ФОТО)

Novosti online

27. 07. 2021. у 22:08

ЛЕТО је отприлике почело овако: ред таласа врућине, ред пожара, ред поплава, ред пожара.

НА СЕВЕРУ ПОТОП, А ЈУГ ГОРИ: Ово лето у Европи обележили су временски екстреми, поплаве и пожари! (ФОТО)

Фото: АП

Након катастрофалног таласа врућине и невиђених поплава које су погодиле север Европе, шумски пожари кренули су да се шире на Сардинији и југу континента, подстакнути сувим временом и ветром.

До пожара на Сардинији је дошло након што су поплаве погодиле Немачку, Белгију и Аустрију, а у недељу и британску престоницу. Власти су истог дана прогласиле ванредно стање на острву, где је ватра спржила десетине хиљада хектара и натерала 1.500 људи на евакуацију.

На Сардинији "без преседана"


Председник региона Сардиније Кристијан Солинас рекао је да су ови пожари “несрећа без преседана”, пренео је “Вашингтон пост”. Он је замолио остале држава Европске уније да пошаљу ватрогасне авионе и другу помоћ како би зауставили ширење ватре на Сардинији.

- Десетине хиљада хектара вегетације је уништено, фирме и куће спаљене, стока поморена - навео је Солинас у саопштењу.

Министар спољних послова Италије Луиђи ди Мајо поручио је на “Фејсбуку” да је државна цивилна заштита затражила помоћ, и захвалио се за све што је досад стигло из иностранства.

- Два авиона из Француске су на путу ка Сардинији, на чему се званично захваљујем - нагласио је.

Пожар је захватио провинцију Ористано у централном делу западног региона италијанског острва, а изгорело је неколико хиљада хектара земље, страдале су животиње и уништена је имовина.

Пожари у Шпанији

Другде у Европи, велике кише и пожари и харају данима, након катастрофалних поплава које су усмртиле више од 210 људи у Немачкој и Белгији. У североисточној Шпанији, руралном, шумском подручју, у суботу увече избио је пожар који је прогорео преко 1.200 хектара земљишта. Ово подручје је око 100 километара

Власти су евакуисале летњи камп у близини пожара и пожуриле да спрече да се ватра прошири на насељенија места.

-У критичном смо моменту – рекао је регионални председник Каталоније Пере Арагонес. – Морамо избећи свако рискантно понашање које би нас могло натерати да преусмеримо ресурсе на друге хитне случајеве.

Други велики пожар прошао је сувим шумама француског југа у суботу. Време варира зависно од многих фактора, али научници указују да екстремно време које управља пожарима и поплавама постаје све чешће због последица климатских промена.

ПОПЛАВЕ И ПОЖАРИ У КИНИ И САД

Другде у свету, катастрофалне поплаве погодиле су и Кину, а неки стручњаци тврде да су биле “горе него у Немачкој”.

Катастрофални талас врућине који је крајем јуна погодио Европу пре поплава, харао је и северозападном Америком, а медији су пренели да је у Канади било топлије него у Дубају, те да је амерички запад “као шибица”, ухваћен у зачараном кругу врућине, суше и ватре. У Америци и даље горе пожари, од чега највећи у Орегону и Калифорнији.

Фото: АП

Пожари у Грчкој

Пожари су захватили и Грчку, чије су власти евакуисале су неколико подручја северно од Атине након што је пожар захватио шуме и претио да се прошири до кућа. Пет канадера и четири хеликоптера коришћено је у уторак за гашење пожара изван подручја Стамата и Родополи, 30 километара северноисточно од Атине.

Становници овог подручја примили су упозорења на мобилним телефонима и позвани су да врата и прозоре држе што дуже затворенима како се не би излагали диму и како би спречили да искра запале унутрашњост кућа.

На терен је упућено 68 ватрогасаца и 22 ватрогасна возила је распоређено како би покушали да обуздају ватру, чији дим је допро до Атине, пренео је Танјуг. Снажан ветар отежава гашење.

Поплава у Лондону

У недељу су поплаве погодиле Лондон. За неколико сати у британској престоници пало је кише скоро на месечном нивоу. Екстремне падавине у Лондону паралисале град, са потопљеним путевима, болницама и метро станицама, возилима заглављенима у води.

Ово је други пут за мање од месец дана да је Лондон тешко погођен падавинама. Последње су биле на крају таласа врућине током којег је у Британији измерена највиша температуре ове године, 32 степена на западу Лондона и аеродрому “Хитроу”.

Највише је погођен лондонски парк Сент Џејмс, прекопута Бакингемске палате, где је за неколико сати пало скоро четири центиметра кише. Градска ватрогасна бригада примила је преко 1.000 позива за помоћ због поплава, ватрогасци су извлачили људе из поплављених аутомобила и кућа.

- Летње олује нису нова појава, али постаје све јасније да утицај поплава од интензивних падавина има уништавајуће последице у Уједињеном Краљевству и широм Европе – рекао је “Вашингтон посту” Џес Неуман, хидролог Универзитета Ридинг.

- Иако није могуће приписати одређени догађај климатским променама, оно што знамо је да атмосфера која се загрева може задржати више влаге и виђамо повећани број олуја које доводе до поплава, са падавинама које стално крше рекорде. Величина и учесталост поплава је оштро упозорење да нисмо спремни да се изборимо са климатским променама – упозорио је Неуман.

Бујице на северу Европе


У међувремену, Немачка се бори са последицама бујице која је уништила читаве градове. Град Столберг у Северној Рајни-Вестфалији је потпуно разорен поплавом, а након поплава појавио се и токсични муљ, који би могао да покрене нови талас епидемије опасних болести у земљи.

Размере поплаве у Брику у Немачкој на сателитским снимцима

Поплаве су погодиле и Аустрију, посебно историјски град Халајн, где су бујице носиле аутомобиле, стабла и људе.

Десетак дана након поплава средином јула, Белгија се ове недеље поново нашла под водом. Бујице су носиле аутомобиле, а Кризни центар упозорио је да ће лоше време потрајати неколико дана. Један ватрогасац оценио је да су нове поплаве горе него оне прошле недеље.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)