ЗАШТО СЕ ФОКУСИРА НА АРТИК? Америка пресрела рекордан број руских авиона код Аљаске

Novosti online

27. 07. 2021. у 21:09

АМЕРИЧКО ваздухопловне снаге прошле године су код Аљаске пресреле рекордан број руских авиона, више неког икад од завршетка Хладног рата, изјавио је заменик начелника штаба Ратног ваздухопловства Клинтон Хиноут.

ЗАШТО СЕ ФОКУСИРА НА АРТИК? Америка пресрела рекордан број руских авиона код Аљаске

Фото: Принтсцреен

- Не само да постоје забрињавајуће тенденције када је реч о ситуацији на Арктику, него и конкретне активности. Нису све те активности добронамерне. На пример, прошле године смо у региону Аљаске пресрели највише руских војних авиона од Хладног рата. Тако да није у току просто такмичење, него такмичење у војној сфери - саопштио је Хиноут на конференцији о безбедности на Арктику у организацији Међународног центра „Вудро Вилсон“.

Како је објаснио - Због таквих промена САД се фокусирају на Арктик, модернизују своју стратегију како би Америка одржала своје присуство, сарађивала са савезницима и партнерима, али и како би у случају потребе могла да се такмичи у војној сфери на Арктику.

Ратно ваздухопловство САД је први пут прошле године усвојило стратегију о присуству на Арктику која предвиђа повећани надзор у свим областима, пројекцију силе, сарадњу са партнерима и осигуравање спремности за операције на Арктику.

Министарство одбране Русије раније је саопштило да посаде авијације дугог домета редовно изводе летове изнад неутралних вода Арктика, као и Северног Атлантика, Црног и Балтичког мора, Тихог океана, те да се сви летови реализују строго у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)