ЗАБРАНЕ НЕМА ЗА СРБЕ: Наше туристе у Тунису не узнемиравају политичка ситуација ни ванредне мере

Б. ЦАРАНОВИЋ

27. 07. 2021. у 19:12

ПОЛИТИЧКИ немири и протести изазвани незадовољством Тунишана мерама влада у вези са ковидом, као и лошом економском ситуацијом, нису узнемирили око 200 наших туриста који се одмарају у летовалиштима, као ни вест о полицијском часу, продуженом за сат.

ЗАБРАНЕ НЕМА ЗА СРБЕ: Наше туристе у Тунису не узнемиравају политичка ситуација ни ванредне мере

Војска чува зграду телевизије у Тунису / Фото АП

Они не одлажу пут, као ни обиласке историјских места Туниса, јер се на њих забране кретања између градова у Тунису не односе.

Из наше амбасаде у Тунису, за "Новости", кажу да их нико од наших људи није звао због проблема, нити ситуације у земљи и тврде да је стање тренутно мирно. Позивају све наше грађане који су забринути, или имају питања, да с њима слободно контактирају. Додају да полицијски час у Тунису није новина, јер због короне траје већ месецима.

Како су нам рекли из туристичке агенције "Сунлајн", која годинама води највећи број наших туриста у ову северноафричку земљу, у ризортима је све мирно, а гости из Србије су безбрижни. Тамо је у уторак допутовала још једна група од 100 житеља Србије, међу којима има и много деце. Једно од летовалишта где бораве Срби - Сус - удаљено је око 160 километара од престонице Туниса, а Хамамет само 80 километара.

- Овде где су смештени наши људи, не примећује се никаква разлика пре и после демонстрација. Осим тога, превирања која су се догодила била су у вези са ковид-кризом и незадовољства људи начином како се она решава, пре свега у погледу вакцинације. Промене које су се догодиле пре два дана смириле су људе и не очекујем нове немире, који се, наглашавам, овде нису ни осетили - каже за наш лист, Томислав Штулић, туристички водич агенције "Санлајн", који дуже од деценије дочекује наше туристе у Тунису. - Памтим овде и много драматичније моменте, а ни тада наши туристи нису одустајали од летовања.

Како Штулић каже, њихова агенција је у непрестаном контакту са властима Туниса које их уверавају да нема разлога за страх.

- Рекли смо гостима да све што имају од куповина обаве до 19 часова, када почиње полицијски час, до наредног јутра у шест часова - каже Штулић. - Што се тиче забране кретања између градова, оне за туристе не важе, ми имамо све дозволе и нећемо одлагати планиране излете до Туниса, Картагине, као и осталих историјских и археолошких локација. После 19 часова, гости остају у кругу хотела, где имају богат забавни програм и немају потребе за изласцима, иако их полиција не тера ни када их затекне ван.

МЕРИ СЕ ТЕМПЕРАТУРА

ПОЛИЦИЈСКИХ патрола има у околини свих туристичких излетишта - каже Штулић. - Ни то није ново, а једино што је евидентно је да су мере обезбеђења од вируса корона на максимуму. Постоје посебне собе за дезинфекцију и мери се температура на улазу у сваки хотел.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)