БИОСКОПИ И ПОЗОРИШТА ПРАЗНИ: Пометња у Француској због нове санитарне пропуснице, радници у култури поручују - катастрофа!

Г. ЧВОРОВИЋ, од сталног дописника "Вечерњих новости" - ПАРИЗ

27. 07. 2021. у 17:52

УВОЂЕЊЕ санитарне пропуснице увело је праву пометњу међу одређене бранше у Француској.

БИОСКОПИ И ПОЗОРИШТА ПРАЗНИ: Пометња у Француској због нове санитарне пропуснице, радници у култури поручују - катастрофа!

Фото: АП

Биоскопи и позоришта зврје празни, а удружење које окупља кинооператере и свет театра кривицу за то сваљује на нову меру која је уведена пре неколико дана. Позоришта су изгубила од 30 до чак 75 одсто публике за само један викенд. Недељу дана пре увођења пропуснице, сале је посетило 2,16 милиона људи, а седам дана касније само 1,1 милион.

Од прошле среде, санитарна пропусница је неопходна за улазак на сва места с догађајима у области културе која примају више од 50 људи. То подразумева комплетно вакцинисање, негативан тест не старији од 48 сати или потврду о прележаном ковиду стару највише шест месеци.

Ова мера ступила је на снагу само неколико недеља пошто су институције културе поново отвориле врата, после вишемесечне паузе због пандемије корона вируса. Тренутно има много отказивања места у позориштима. Неки још нису стигли да се вакцинишу, други још нису примили другу дозу, трећима нису прошле две недеље од другог цепљења... Неки су, чак, потпуно сметнули с ума да морају да поседују овај документ, па су морали да се врате с благајне.

Све то прави велике губитке позориштима и биоскопима. Њихови представници истичу да морају да запосле сто одсто особља да би ове институције културе радиле, без обзира на број присутних у салама. Зато ових дана с њихове стране могу да се чују речи као што су "катрастрофа" и "катаклизма". Софи Дилак, управитељка неколико сала у Паризу, истиче да, "уколико је неко хтео да убије биоскоп, не би урадио другачије".

Ипак, корона вирус поново добија на замаху у Француској, санитарна ситуација прети да се погорша, а број болесника поново расте, пре свега због распрострањености соја делта. У таквој ситуацији власти су предузеле драстичне мере и санитарну пропусницу увеле свугде где се налази велика концентрација људи. Ко није спреман да се тестира или вакцинише, нема шта да тражи на местима као што су базени, биоскопи, позоришта, музеји, галерије.

Још компликованије ће бити од недеље, када ће пропусница бити неопходна и за ресторане, кафиће, тржне центре, возове, аутобусе, авионе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)