ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА НАПАЛА БРИТАНИЈУ: Затворили амбасаду у Лондону због увођења санкција

Д. Д. С.

27. 07. 2021. у 13:39

Афричка држава Екваторијална Гвинеја напала је Велику Британију због мешања у њене унутрашње послове, пошто је најавила "потпуно затварање" своје амбасаде у Лондону као одговор на британске санкције сину председника државе, који је уједно и потпредседник.

ЕКВАТОРИЈАЛНА ГВИНЕЈА НАПАЛА БРИТАНИЈУ: Затворили амбасаду у Лондону због увођења санкција

Фото АП

Министарство спољних послова Велике Британије тврди да је Теодоро Обианг Мангуе наводно потрошио 500 милиона долара на имања, аутомобиле и друге предмете, "освојене" корумпираним понашањем и тражењем мита. Као одговор на то, Екваторијална Гвинеја је санкције назвала "једностраним и незаконитим".

Назвавши британске акције кршењем "принципа међународног права", министар спољних послова те земље изјавио је да ће Екваторијална Гвинеја затворити своју амбасаду у Лондону, јер неће прихватити "мешање у унутрашње ствари земље".

У одвојеном случају, француски суд изрекао је Обиангу трогодишњу условну казну у фебруару 2020. године, наредивши му одузимање имовине у земљи и изрекавши му казну од 30 милиона евра после истраге корупције. Коначна пресуда очекује се у среду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)