ВАКЦИНАЦИЈА ИЛИ НЕДЕЉНО ТЕСТИРАЊЕ ЗА ЈАВНИ СЕКТОР: Њујорк донео важну одлуку због великог пораста броја новозаражених

Танјуг

27. 07. 2021. у 08:22

ГРАД Њујорк и савезна америчка држава Калифорнија тражиће од свих запослених у јавном сектору, укључујући наставнике и полицајце, да се вакцинишу против корона вируса до средине септембра.

ВАКЦИНАЦИЈА ИЛИ НЕДЕЉНО ТЕСТИРАЊЕ ЗА ЈАВНИ СЕКТОР: Њујорк донео важну одлуку због великог пораста броја новозаражених

Фото АП

Како су у одвојеним саопштењима најавили градоначелник Њујорка Бил де Блазио и гувернер Калифорније Гевин Њусом, у противном ће бити потребно да се тестирају на ковид-19 на недељном нивоу.

Процењује се да би то могло обухватити око 340.000 запослених у јавној администрацији Њујорка и око 246.000 запослених у државној управи Калифорније, пише Глас Америке.

Упркос томе што вакцинација није обавезна и ниједан запослени неће бити приморан дa се вакцинише, званичници верују да ће нелагодност због недељних тестирања запослене у јавном сектору навести да се вакцинишу.

- Сврха је опоравак. То нам је потребно да бисмо повратили град, да грађани буду безбедни - рекао је Де Блазио.

Рок за вакцинацију је 13. септембар, када у граду Њујорку почињу да раде школе.

Град се на повлачење таквог потеза одлучио услед пораста броја случајева коронавируса подстакнутих заразном делта варијантом од краја јуна, када је дневни просек новооболелих повећан за више од 300 одсто.

Протекле седмице град Њујорк најавио је да ће увести вакцинацију или недељно тестирање за запослене у болничком систему.

У међувремену, Секретаријат за питања ветерана постао је прва федерална агенција која је најавила обавезну вакцинацију запослених.

У САД је у суботу забележена 51 хиљада новозаражених, што је повећање од 172 одсто у односу на протекле две недеље, а дневно умире око 250 људи.

Према званичним подацима, комплетно је вакцинисано више од 162 милиона Американаца, што је око 49 одсто популације и скоро 60 оддсто одраслих.

Анкете, међутим, показују да скоро 80 посто оних који нису вакцинисани кажу да неће примити вакцину ни под једним условом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)