АМЕРИКАНЦИ ИПАК НЕ НАПУШТАЈУ АВГАНИСТАН? САД настављају подршку тамошњој војсци против талибана

Танјуг

26. 07. 2021. у 17:34

СЈЕДИЊЕНЕ Државе ће наставити да изводе вадушне нападе како би подржале авганистанске снаге у борби против талибана, рекао једанас регионални амерички војни командант Кенет Френк Мекензи.

АМЕРИКАНЦИ ИПАК НЕ НАПУШТАЈУ АВГАНИСТАН? САД настављају подршку тамошњој војсци против талибана

Архива

Америчке и друге стране трупе се повлаче из Авганистана, а талибани су у протеклих неколико недеља поново преузели рурална подручја и околине главних градова провинција. Председник САД Џо Бајден најавио је да ће се америчка војска повући из Авганистана до септембра, на 20. годишњицу војног присуства у тој земљи.

- САД су појачале подршку из ваздуха авганистанским снагама у протеклих неколико дана и спремамо се да то чинимо и у наредним недељама ако талибани наставе да нападају - рекао је генерал Кенет Френк Мекензи, преноси Глас Америке.

Мекензи, који је шеф Централне команде САД за регион Авганистана, ипак није прецизирао да ли ће америчке снаге наставити са ваздушним нападима и после 31. августа, када се званично окончава војни ангажман.

- Влада Авганистана ће бити на испиту, а талибани покушавају да нападну изненада - каже амерички генерал.

Истиче, ипак, да политичко решење сукоба остаје на столу и да победа талибана није извесна.

Представници авганистанске владе и талибана састали су се у Дохи у Катару, али дипломате кажу да се мало напредовало откако су преговори почели у септембру.

Авганистанска војска прави нову стратегију против талибана и концентрише снаге око градова попут Кабула, граничних прелаза и важних путева.

Амерички секретар за одбрану Лојд Остин је казао да је задатак авганистанских снага да успоре напредовање талибана пре него што преузму територију.

Генерал Мекензи упозорио је да ће се талибани фокусирати на насељена урбана подручја.

- Мораће да освоје градове ако желе да поново успоставе контролу. Али, није сигурно да ће то успети да ураде. -

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)