АМЕРИКАНЦИ ПОРУЧИЛИ ТАЛИБАНИМА: Мораћете да освојите градове да поново успоставите контролу!

Новости онлајн

26. 07. 2021. у 15:55

САД ће наставити да изводе ваздушне нападе како би подржале авганистанске снаге у борби против талибана, рекао је регионални амерички војни командант.

АМЕРИКАНЦИ ПОРУЧИЛИ ТАЛИБАНИМА: Мораћете да освојите градове да поново успоставите контролу!

Фото: AP Photo

Америчке и друге стране трупе се повлаче из Авганистана, а талибани су у протеклих неколико недеља поново преузели рурална подручја и околине главних градова провинција. Председник САД Џо Бајден најавио је да ће се америчка војска повући из Авганистана до септембра, на 20. годишњицу војног присуства у тој земљи.

- САД су појачале подршку из ваздуха авганистанским снагама у протеклих неколико дана и спремамо се да то чинимо и у наредним недељама ако талибани наставе да нападају - рекао је генерал Кенет Френк Мекензи.

Мекензи, који је шеф Централне команде САД за регион Авганистана, ипак није прецизирао да ли ће америчке снаге наставити са ваздушним нападима и после 31. августа, када се званично окончава војни ангажман.

- Влада Авганистана ће бити на испиту, а талибани покушавају да нападну изненада - каже амерички генерал.

Истиче, ипак, да политичко решење сукоба остаје на столу и да победа талибана није извесна.

Представници авганистанске владе и талибана састали су се у Дохи у Катару, али дипломате кажу да се мало напредовало откако су преговори почели у септембру.

Авганистанска војска прави нову страгегију против талибана и концентрише снаге око градова попут Кабула, граничних прелаза и важних путева. Амерички секретар за одбрану Лојд Остин је казао да је задатак авганистанских снага да успоре напредовање талибана пре него што преузму територију.

Генерал Мекензи упозорио је да ће се талибани фокусирати на насељена урбана подручја.

- Мораће да освоје градове ако желе да поново успоставе контролу. Али, није сигурно да ће то успети да ураде.

(Глас Америке)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)