СУКОБИ У ТУНИСУ: Војска опколила и блокирала парламент

Д. Д. С.

26. 07. 2021. у 12:38

НЕДУГО пошто је председник Туниса суспендовао рад парламента и разрешио дужности председника владе, после насилних протеста изазваних наглим порастом броја новозаражених корона вирусом и лошом економском ситуацијом, припадници војске Туниса опколили су здање парламента и спречили председавајућег да уђе.

СУКОБИ У ТУНИСУ: Војска опколила и блокирала парламент

Фото: ЕПА

Демонстранти, који су се раније сукобили са полицијом, поздравили су одлуку председника Каиса Саида, узвикујући његово име и машући државним заставама, али критичари га оптужују да је приграбио власт и угрозио крхку демократију у Тунису, преноси АП.

Саид је укинуо имунитет свим члановима парламента и најавио да ће ускоро именовати новог премијера, како би се вратио социјални мир у земљи. Он је искористио посебну уставну меру која му дозвољава да преузме извршну власт и замрзне рад парламента на неодређено време док се поново не омогући нормалан рад институција, наводи Танјуг.

- Донели смо ову одлуку која ће бити на снази док се социјални мир не врати у Тунис и док не спасемо земљу - рекао је Саид у телевизијском обраћању.

Економија Туниса је у кризи већ годинама, а у земљи је недавно поново уведен локдаун због озбиљног ширења корона вируса.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)