КОНЦЕПТ ВЕРНОГ ПРАТИОЦА: „МиГ“ прави нови „невидљиви“ палубски ловац пете генерације - стварају авион са вертикалним полетањем и слетањем

Новости онлајн

26. 07. 2021. у 09:36

РУСКА ваздухопловна корпорација „МиГ“ почела је рад на стварању палубског ловца пете генерације који ће бити направљен уз примену „стелт“ технологије, саопштио је извор из одбрамбено-индустријског комплекса.

КОНЦЕПТ ВЕРНОГ ПРАТИОЦА: „МиГ“ прави нови „невидљиви“ палубски ловац пете генерације - стварају авион са вертикалним полетањем и слетањем

Фото: ЕПА

- Тренутно је у току фаза рачунарског моделовања, а планирано је да се први експериментални примерци авиона направе у наредних неколико година - саопштио је извор.

Како је додао, „у оквиру пројекта се разматра и могућност стварања верзије ловца са вертикалним полетањем и слетањем“. Очекује се да ће авион бити направљен у димензијама ловца МиГ-35.

Према његовим речима, авион ће се правити у оквиру система који ће чинити палубски авион и беспилотна летелица тешка више од 10 тона, која ће бити направљена према аеродинамичкој шеми „летеће крило“.

- Беспилотна летелица би требало да се користи заједно са ловцем у оквиру концепта 'верног пратиоца“. Његова функција је или допуна горива или заједнички напад - рекао је извор, истакавши да ће се током прављења беспилотне летелице користити шеме за дрон „Скат“.

На Међународном авио-космичком салону „МАКС-2021“ компанија „МиГ“ представила је перспективни вишенаменски комплекс палубске авијације у виду великих макета. Приказан је, између осталог, и велики модел палубског ловца пете генерације. Према макети, авион ће имати два мотора са смањеним радарским отиском.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)