НЕМАЧКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Овакве поплаве ће бити све чешће, решење је у изградњи кућа као у средњем веку (ВИДЕО)

Новости онлајн

25. 07. 2021. у 22:25

ЕКСТРЕМНЕ временске појаве су све чешће. Човек мора да научи како да живи са природом, уместо да покушава да је укроти. Архитектура такође треба да игра важну улогу. Стара народна мудрост каже: вода ће наћи свој пут. Шта ово конкретно значи, драматично су искусила подручја на западу Немачке у недавним катастрофалним поплавама, пише Торстен Ландсберг.

НЕМАЧКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Овакве поплаве ће бити све чешће, решење је у изградњи кућа као у средњем веку (ВИДЕО)

Фото: М.С.

Градови и општине се придржавају планова који узимају у обзир и близину вода и њихово могуће кретање. Ови планови укључују поплавне равнице. Али њихова област драстично пропада последњих година и деценија.

У Немачкој се између 50 и 60 хектара пољопривредног или природног земљишта свакодневно претвара у подручја на којима је дозвољена градња. То конкретно значи да је тло у овим областима практично затворено за кишницу. Овоме треба додати мере за промену тока река и потока, што повећава њихову брзину. Готово све мере које човек предузима у овом сектору су финансијске природе.

Најновије поплаве у Немачкој показују нам слабе тачке", каже Холгер Штрумф, професор хидрологије на Техничком универзитету у Ахену, у интервјуу за ДВ. Снага воде за млинове, а касније за индустрију прераде папира и метала, каже Штрумф , али је изградња вец́их насеља блокирала природни ток река.

- Одувек су биле велике поплаве, попут Хамбурга 1962. или Елбе 2002. Али оно што се догодило прошле седмице у западној Немачкој догађа се једном у 10.000 година - рекао је Штрумф.

Али широм света, метеоролози су јединствени у процени да ће таквих катастрофа бити све више. Упркос чињеници да су падавине најављиване много пута, многи су били изненађени.

Професор Штрумф залаже се за ослобађање више простора за реке и потоке, мада је то, како је рекао, веома тешко учинити у насељеним местима. Јер давање природи више простора неизбежно значи да се човек мора удаљити од простора у коме насеља постоје вековима.

Урбаниста Марк Камербауер ипак верује да ће бити посебно важно применити инструмент пресељења приликом обнове.

- При обнови, посебну пажњу треба обратити на то који су делови рањиви - рекао је Камербауер за ДВ. Они који су спремни да се иселе из осетљивих подручја треба да добију подстицаје.

- Што се тиче обнове, не смемо да градимо ад хоц већ да се концентришемо на квалитет - каже архитекта и урбаниста. Али није реч о изградњи утврђења против воде.

- Вода је готово немогућа. Због тога би зграду требало пројектовати тако да када вода уђе у њу направи најмању могућу штету и да што мање препрека стоји на путу приликом чишћења  - каже Камербауер.

При реконструкцији такође треба водити рачуна да се не издају дозволе за уградњу резервоара за лож уље како би се спречила контаминација у случају нових поплава.

Приземље би требало да буде од бетона или дрвета као некада на соји. Камербауер се такође подсећа на недавну прошлост када су грађевине у подручјима често погођеним поплавама грађене прагматично.

- Пре индустријске револуције, приземне собе су се користиле као помоћне просторије и за одлагање. Дакле, у случају поплаве није било превише штете и људи су били заштићени на горњим спратовима - каже стручњак за архитектуру и урбанизам.

(Курир/ДВ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)