АМЕРИЧКИ МАГАЗИН АНАЛИЗИРАО СУХОЈ 75: Летећи и вишенаменски ловац (ВИДЕО)

Novosti online

25. 07. 2021. у 23:38

РУСКИ борбени авион Чекмејт првенствено је извозни производ, при чему Ростек усмерава успех авиона на сталан ток тржишне потражње.

АМЕРИЧКИ МАГАЗИН АНАЛИЗИРАО СУХОЈ 75: Летећи и вишенаменски ловац (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/РТ

Али ко су купци новог ловца и зашто? Судећи по наведеним спецификацијама и карактеристикама, Чекмејт је брз, прикривен, летећи и лаган вишенаменски ловац са импресивно великим корисним оптерећењем за своју класу, преноси Нешенел Интерест.

Па ипак, оно што га заиста издваја је запањујуће ниска цена од 25-30 милиона долара по моделу. То чини Чекмејт вероватно далеко бољу вредност од две конкуренције против којих је постављен: француског Даса Рафал и шведског ЈАС-39 Грипен. Али постоје нека упозорења која треба размотрити, а прва и најочигледнија је изузетно оптимистична цена Чекмејта. Са 25-30 милиона долара по моделу, Чекмејт би коштао мање од половине мање напредног Су-35С, а истовремено би био знатно јефтинији од другог руског ловца пете генерације, Су-57.

Произвођач, подружница Ростека Сухој, каже да је смањио трошкове Чекмејт методама производње уз помоћ АИ и рециклирањем неких технологија претходно развијених за Су-35С и Су-57, али само ће време показати колико су тачне ове ране процене цена тачне. Чак и да је технички тачно, 25-30 милиона долара једноставно може бити основна цена пре него што се урачунају специфичне конфигурације оружја / авионике, модификације и конверзије за купца. То не значи да Чекмејт не може бити конкурентан на извозним тржиштима. Супротно томе, ловац је и даље у могућности да понуди солидну вредност одређеним купцима, чак и ако се испостави да је цена нешто виша од очекиване.

Тешко очекиваном откривању борца претходила је вишедневна маркетиншка кампања, насловљена углађеним видео најаве која је издвојила четири потенцијална купца: Индију, Вијетнам, Аргентину и Уједињене Арапске Емирате (УАЕ). Чинило се да су се поруке мало промениле на дан презентације, а заменик премијера Јуриј Борисов рекао је новинарима да ће "прво авион бити оријентисан ка афричким земљама, Индији и Вијетнаму".

Нејасно је зашто Африка није била наглашенија у ранијим маркетиншким офанзивама компаније Ростец током јула. Алжир и Египат се уклапају у профил главних увозника оружја који би потенцијално били заинтересовани за шах-мат. Обојица су наводно купили руске војне авионе последњих година и отворени су за то поново. УАЕ се годинама бавио куповином руских ловаца, прво Су-35, а касније Су-57 - шах-мат представља последњи покушај руске одбрамбене индустрије да прошири своје присуство на блискоисточном тржишту којим још увек доминира амерички војни хардвер.

Вијетнамско ратно ваздухопловство показало је интересовање за Су-57 већ 2017. године, али чини се да су ти преговори застали. Свестрани и знатно приступачнији Чекмејт могао би бити пријатнија опција за Ханој у односу на тежи, специјализованији Су-57. Индија је усред развоја два аутохтона ловца, Тејас Марк 2 и Адванцд Медиум комбат Еркрафт (АМЦА), што може умањити апетит Њу Делхија за набавком страног ловца са делимично преклапајућим могућностима.

Руски званичници пројектују поверење у тржишне перформансе ловца, а Борисов процењује почетну потражњу за чак триста борца. Свестран и приступачан, Чекмејт има својства успешног извозног производа. Све што остаје да се види је да ли борац може да испуни амбициозне захтеве и перформансе Ростека или не.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)