ЈАПАН НАЈЗАДУЖЕНИЈА ДРЖАВА НА СВЕТУ: Док свет тоне у дуговима, Русија убедљиво стабилна

Novosti online

26. 07. 2021. у 00:45

ЈАПАН је држава са највећим јавним дугом у свету – 234 одсто БДП, саопштио је руководилац руског Центра за макроекономска истраживања ЦСР Данил Наметкин.

ЈАПАН НАЈЗАДУЖЕНИЈА ДРЖАВА НА СВЕТУ: Док свет тоне у дуговима, Русија убедљиво стабилна

Фото: Depositphotos

Иза Јапана по дуговању налазе се Велика Британија са 144 одсто БДП и САД – са 160 БДП. Дуг ЕУ је достигао чак 120 одсто БДП.

Експерт је израчунао да укупан дуг свих држава света износи 105 одсто од укупног БДП. Међутим, без обзира на овако високе показатеље јавног дуга у великом броју држава, мало је вероватно да ће се оне у блиској будућности суочити са проблемом његовог сервисирања.

У исто време, Наметкин је приметио да су мере подршке привреди због пандемије довеле до раста инфлације за 5,4 одсто – највиша вредност у последњих 13 година.

- У овим условима ствара се теоретска могућност пооштравања монетарне политике Федералних резерви САД што може погоршати ситуацију са сервисирањем дуга - објаснио је експерт.

Са друге стране, треба подсетити да је руска Ревизорска комора саопштила да је државни дуг Русије у првом кварталу 2021. године порастао за 741,3 милијарде рубаља (око 10 милијарди евра) и сада износи свега 17 одсто БДП. Од ове цифре, само пет одсто је спољни дуг.

Са друге стране, министарка финансија САД Џенет Јелен упозорила је раније конгрес а постоји претња банкрота те земље, ако се 31. Јула донесе одлука да се повећа праг задуживања.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)