"СВЕТ ЈЕ ОВО МОРАО ДА ЗНА": Британски научник тврди да је часопис "Лансет" крио важне податке на самом почетку пандемије

Novosti online

25. 07. 2021. у 23:40

БРИТАНСКИ научни часопис „Лансет“ имао је од почетка ширења вируса корона ексклузиван приступ научним радовима који су потврђивали преношење патогена са човека на човека али је часопис то крио, пише „Дејли мејл“ позивајући се на књигу британског научника Џеремија Фарара.

СВЕТ ЈЕ ОВО МОРАО ДА ЗНА: Британски научник тврди да је часопис Лансет крио важне податке на самом почетку пандемије

Фото: Танјуг

Фарар је указао да су у Кини почели да скрећу пажњу на нови вирус крајем 2019. gодине када су регистровани први случајеви у Вухану. „Лансет“ је, очигледно, био под притиском кинеских власти које нису желеле да се те информације шире, тврди он.

Према његовим мишљењу, информације које су издавачима биле познате у тренутку избијања пандемије могле су да зауставе пораст броја заражених и да спасу животе милионе живота.

Ипак, „Лансет“ није објавио прва истраживања кинеских лекара у тренуцима када је „била важна свака секунда“ и није прихватио савете водећих епидемиолога.

Фарар наводи на часопис није обелоданио ни доказе да вирус могу да шире и они који болују од короне без икаквих симптома.

- Свет је то морао одмах да сазна… Брзина је можда важнија од свега осталог у време епидемија - наводи Фарар.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)