СТАВ РУСИЈЕ ЈАСАН: Тензије у Црном мору вештачки дижу играчи изван тог региона!

Новости онлајн

25. 07. 2021. у 15:39

ТЕНЗИЈЕ у Црном мору се вештачки подижу и то раде играчи изван тог региона, наводе у руском Министарству спољних послова, истичући да ће Москва наставити помно да прати примену Конвенције из Монтреа.

СТАВ РУСИЈЕ ЈАСАН: Тензије у Црном мору вештачки дижу играчи изван тог региона!

Фото: ЕПА

У Министарству указују на посебну улогу Турске која може да контролише пролазак ратних бродова кроз заливе.

- Наставићемо с пажњом да пратимо ситуацију у вези с тим како се у пракси примењују одредбе Конвенције, укључујући ограничења укупне максималне тонаже приликом транзита, као и тонаже ратних бродова држава које нису део црноморског региона и време њиховог боравка у акваторији Црног мора - навели су у Министарству поводом годишњице потписивања Конвенције.

Москва и Анкара имају редован дијалог а последњи пут о овој теми су у Анталији 30. јуна разговарали министри спољних послова Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу, додаје се у саопштењу.

Подсетимо, крајем јуна турски председник Реџеп Тајип Ердоган је означио почетак изградње канала „Истанбул“, који ће пролазити паралелно са Босфорским мореузом. Канал ће повезати Црно и Мраморно море.

Иако је реч о једном од најкрупнијих пројеката у историји Турске он изазива спорове како због питања економске сврсисходности, тако и због могућих проблема у вези са Конвенцијом из Монтреа о статусу мореуза Босфор и Дарданели.

Конвенција из Монтреа, усвојена 1936. године, омогућава слободу проласка кроз мореузе за трговачке бродове свих земаља, како у мирно тако и у ратно време. Међутим, режим проласка ратних бродова другачији је за црноморске и нецрноморске државе.

За ратне бродове нецрноморских сила уведена су значајна ограничења у погледу класе и дужине боравка.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)