ПОБЕГЛИ ИЗ АВГАНИСТАНА, АЛИ И ДАЉЕ НАРЕЂУЈУ: Ево шта захтевају од Кабула

Танјуг

25. 07. 2021. у 09:35

АМЕРИЧКИ министар одбране Лојд Остин изјавио је да је први посао авганистанских снага безбедности био да се успори офанзива талибана пре него што крену да освајају територије и да би регуларне снаге владе у Кабулу морају да се консолидују око стратешки важних делова земље.

ПОБЕГЛИ ИЗ АВГАНИСТАНА, АЛИ И ДАЉЕ НАРЕЂУЈУ: Ево шта захтевају од Кабула

Фото: AP Photo/David Guttenfelder, File

Ројтерс је известио да авганистанска војска преиспитује своју ратну стратегију против талибана, како би концентрисала снаге око најкритичнијих подручја попут Кабула и других градова, граничних прелаза и виталне инфраструктуре.

Остин је опрезно рекао да верује да су снаге владе Авганистана способне да напредују, рекавши "видећемо шта ће се догодити".

Талибани преузимају контролу над све већим деловима територије, а Пентагон процењује да је то око половине авганистанских провинција.

Талибани врше притисак и на око половину провинцијалних престоница и покушавају да их изолују.

Сједињене Државе наставиле су да изводе ваздушне ударе и да пружају подршку владиним снагама које су изложене војном притиску притиском талибана.

Председник САД Џозеф Бајден обећао је да ће пружити финансијску помоћ регуларним авганистанским снагама и удвостручити дипломатске напоре на да се превазиђе застој у мировним преговорима.

Он је у петак одобрио да се издвоји 100 милиона долара из хитног фонда за "покривање неочекиваних хитних" потреба избеглица укључујући и Авганистанце подносиоце захтева за имиграциону визу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)