БИТКОИН ПАО НА ТЕСТУ ИНФЛАЦИЈЕ: Мишљење стручњака - "Превише осетљив на промене и твитове"

Новости онлајн

24. 07. 2021. у 15:41

НАЈБРЖЕ растућа криптовалута на свету, биткоин, погођена је наглим падом продаје, и то поткопава аргументе заговорника дигиталне валуте да се ради о хеџ (хедге) заштити. Иначе, хеџ-стратегија се користи као заштита од последица непредвиђеног кретања цене у супротном смеру од смера у коме је отворена нека трговинска позиција.

БИТКОИН ПАО НА ТЕСТУ ИНФЛАЦИЈЕ: Мишљење стручњака - Превише осетљив на промене и твитове

Фото Илустрација архива

Биткоин је изгубио око половине своје вредности од средине априла, када је достигао ниво од 60.000 долара, а већ почетком 2020. вредео је свега 7.000 долара. Новчић је сада на нивоу од око 30.000 долара.

Став Илона Маска, оснивача Тесле, помало је утицао на раст цене јуче поподне, будући да постоји назнака да компанија за е-возила поново почне да прихвата биткоин, као средство плаћања.

Ипак, како пише WСЈ, тајминг је ироничан.

Присталице биткоина годинама га називају заштитом од инфлације, и вреднују малтене као злато у том контексту, углавном зато што мрежа биткоина има постављено ограничење броја јединица које се могу створити: 21 милион.

Њихов аргумент раније није био тестиран, јер је инфлација углавном била испод циља ФЕД-а, од 2 одсто од покретања биткоина 2009.

Сада први пут након те године, несташица полупроводника, грађе и радника врши притисак на потрошачке цене, што изазива забринутост због инфлације. У исто време, владе и централне банке приморане су да троше милијарде да би подржале своје економије, потенцијално умањујући куповну моћ својих валута.

Индекс потрошачких цена порастао је у јуну у САД на 5,4 одсто, што је његов најбржи темпо у 13 година. А мере инфлације у 49 земаља расту од почетка 2021, према Центру за финансијску стабилност, са седиштем у Њујорку. Биткоин иде у другом правцу.

Дигитална валута је пала у пет од протеклих седам дана, и генерално у јулу опала за 7,9 одсто.

- Чини се да су промене цена биткоина у великој мери одвојене од макроекономских основа, укључујући инфлацију", рекао је Есвар Прасад, професор трговинске политике на Универзитету Корнел, и додао: "Тренутно је тешко видети људе који купују биткоине као заштиту од инфлације".

Остала тржишта такође се руше према традиционалним обрасцима током периода инфлације. Злато је ове године пало за 4,8% и 12% у односу на августовски рекорд. Приноси државних обвезница такође су опали последњих недеља, што сугерише да су инвеститори више забринути због успоравања изгледа за економски раст, него због раста инфлације.

- У случају биткоина, сама оскудица није стабилан извор вредности, рекао је Прасад. Биткоин је, уствари, осетљивији на регулаторне промене и твитове утицајних корисника, него што је то случај са инфлацијом, додао је. "То је добра имовина ако се добије у право време као и сваки спекулативни бум".

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)