РУСКЕ УБИЦЕ ДРОНОВА: Како делују два најбоља система за борбу против беспилотних летелица

Новости онлине

24. 07. 2021. у 10:55

НА МАРГИНАМА Међународног авио-космичког салона „МАКС-2021“ концерн „Аутоматика“ (део „Ростеха“) представио је најновије системе за борбу против беспилотних летелица „Пишчаљ“ и „Купол“– једне од најбољих на светском тржишту наоружања.

РУСКЕ УБИЦЕ ДРОНОВА: Како делују два најбоља система за борбу против беспилотних летелица

Фото: Депоситпхотос

Званични представници компаније су специјално за Спутњик открили детаље о њима.

Према речима портпарола концерна „Аутоматика“ Дмитрија Бурје, оружје „Пишчаљ“ је ручни систем који може да блокира радио-електронску размену информација беспилотне летелице. Може непрекидно да ради један сат, као и на температурама од -20 до +40 степени. Захваљујући таквом односу техничких карактеристика, систем је јединствен примерак на тржишту, истакао је он.

- Наравно, постоје алтернативне опције. Међутим, наш систем је најбољи. На пример, "Пишчаљ" има најоптималнији однос тежине и ефикасности на тржишту. Мање је тежине него конкурентни типови система, али је домет дејства исти, ако не и већи. Домет је око два километра, док је тежина система свега око четири килограма - прецизирао је Бурја.

Са друге стране, како је истакао, систем „Купол“ може функционисати и као преносни и као стационирани систем. Такође, утиче на канале навигације, управљања и предаје информација беспилотних летелица тако што изазива пад дронова или принудно слетање.

- Да би се блокирали канали за управљање и навигацију дрона довољно је усмерити 'Пишчаљ' у правцу визуелно препознатљивог објекта, док 'Купол' формира око штићеног објекта простор у облику куполе са радијусом од око два километра, а улазак беспилотне летелице у тај простор доводи до принудног слетања или пада услед блокирања сигнала за управљање и навигацију - објаснио је Бурја.

- Представљени системи се разликују по техници примене: 'Пишчаљ' ради циљано и кратковремено пре постизања резултата, а 'Купол' делује непрекидно, осигуравајући заштиту око објекта од беспилотних летелица - истиче Бурја.

Како је додао, системи ефикасно онеспособљавају све канале управљања и навигације беспилотних летелица који се данас користе.

- Оно што издваја наше системе је то што су они за разлику већине сличних система већ тестирани у реалним условима - прецизирао је представник концерна.

Међународни авио-космички салон МАКС-2021 одржава се у подмосковском Жуковском од 20. до 25. јула, а у њему учествују делегације више од 30 земаља.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)