БРИТАНСКИ СТУДЕНТ ШЕФ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ УКРАЈИНЕ: Генерал Литвињенко заменио Кондратјука

Бранко Влаховић -Стални дописник из Москве

24. 07. 2021. у 09:02

ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски сменио је досадашњег шефа Спољне обавештајне службе Валерија Кондратјука и на његово место изабрао Александра Валерјевича Литвињенка који је до сада био директор Националног института стратешких истраживања.

БРИТАНСКИ СТУДЕНТ ШЕФ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ УКРАЈИНЕ: Генерал Литвињенко заменио Кондратјука

Foto Arhiva

Разлог због чега је смењен дошадашњи први обавештајац Украјине Кондратјук није саопштено. Он је на тој функцији радио мало више од годину дана.

Кондратјук је својевремено био војни аташе у САД. Од марта 2014 до јула 2015. био је начелник контраобавештајне службе Службе безбедности Украјине, а у октобру 2016. је постао шеф обавештајне службе при Министарству одбране Украјине.

Како преносе украјински медији један од разлога може бити дебакл Украјине у борби против завршетка руског гасовода "Северни ток-2". Осим тога наводи се и разлог киднаповања бившег кијевског судије Николаја Чауса кога су украјинске службе отеле у Молдавији што је изазвало велики скандал. Украјински новинари као главни разлог смене Кондратјука наводе "продају магле", јер је он стално предлагао нове пројекте и обећања која нису реализована.

Интересантно је да је нови шеф Спољне обавештајне службе Александар Литвињенко 2013. завршио британски Краљевски колеџ одбрамбених наука. Њега је бивши председник Украјине Петар Порошенко поставио за заменика секретара Савета националне безбедности и одбране Украјине. Доласком Зеленског на власт Литвињенко је именован за директора Националног Инситита стратешких истраживања.

Александар Валерјевич Литвињеко је рођен у Кијеву 1972.Кијевски национални универзитет је завршио 2009. године а по специјалности је правник. Има чин генерал-мајора. Доктор је политичких наука и предавао је на факултету. Награђен је Орденом кнеза Јарослава Мудрог петог степена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)