АНГЕЛА МЕРКЕЛ: Надам се да Немачка неће морати да уводи Русији санкције због "Северног тока 2"

Novosti online

22. 07. 2021. у 14:27

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел изјавила је да се нада да неће доћи до тога да ЕУ мора да уводи санкције због "Северног тока 2“, јер је Русија пружила уверавања да гасовод неће користити као средство политичког притиска.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ: Надам се да Немачка неће морати да уводи Русији санкције због Северног тока 2

Фото: ЕПА

- Споразумом Америке и Немачке о "Северном току 2" нису уклоњене све несугласице у ставовима две земље о пројекту, али је то корак напред - навела је Меркелова на великој годишњој прес конференцији, која ће, највероватније, бити и њена последња на дужности немачке канцеларке.

Меркелова се не слаже да је споразум о "Северном току 2" „поклон за Путина“.

Према њеним речима, споразум је постигнут између влада Америке и Немачке и није сигурно да ће га парламенти обе земље једногласно подржати.

Додала је да је, с њене тачке гледишта, овај споразум добар и за Украјину.

Бундестаг о „Северном току 2“: Саградиће га без америчких претњи санкцијама

"Северни ток 2" ће бити изграђен без даљих претњи америчким санкцијама, то је успех“, изјавио је шеф Комитета Бундестага за економију и енергетику Клаус Ернст.

Он је додао да заједничко саопштење Немачке и Америке, које је објављено током јучерашњег дана даје позитивне сигнале.

Ернст је навео да потреба да се Немачка приволи да заузме агресивну позицију према Русији у споразуму о „Северном току 2“ противречи идеји суверенитета.

Он је изјавио и да једнострана подршка Украјини не одговара интересима Немачке, као и да је потребно Кијеву напоменути о поштовању споразума. Ернст је додао да су САД, а не Русија у прошлости користиле "енергетику као оружје" и то је, по њему, део у споразуму Немачке и САД који изазива критику.

У исто време, власти савезне немачке покрајине Мекленбург Горња Померанија, на чијој територији се налази гасовод, задовољне су због тога што је постигнут договор у оквиру правног процеса и гасовод може да буде завршен.

- Поздрављамо споразум. Гасовод се састоји из два цевовода. Први је завршен и код другог је остало још мало посла. Али пре пуштања у рад потребно је обавити још тестирања - наводи се у саопштењу Министарства енергетике те савезне државе.

Подсетимо, Берлин и Вашингтон у среду су постигли споразум о „Северном току 2“. С тим у вези, заменица државног секретара САД Викторија Нуланд изјавила је да се Немачка обавезала да ће тражити санкције ЕУ против Москве уколико Русија „буде користила извоз енергетских ресурса као оружје против европских држава“.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)