ОВАКВЕ КИШЕ НИЈЕ БИЛО У ХИЉАДУ ГОДИНА: У најнасељенијој кинеској провинцији са 94 милиона људи Хенан у поплавама броје мртве

И. СТАНОЈЕВИЋ

21. 07. 2021. у 22:37

ХЕНАН, једна од најнасељенијих провинција најмногољудније земље на свету, суочава се са поплавама услед јаких киша, у којима је најмање 25 људи изгубило живот, а више од 200.000 је евакуисано.

ОВАКВЕ КИШЕ НИЈЕ БИЛО У ХИЉАДУ ГОДИНА: У најнасељенијој кинеској провинцији са 94 милиона људи Хенан у поплавама броје мртве

Фото АП

У овој централној кинеској провинцији пале су, по речима експерата, највеће кише у последњих хиљаду година. У појединим деловима Хенана, за три дана забележено је 617 милиметара падавина по квадратном метру, што је просек за годину дана!

Кинески председник Си Ђинпинг оценио је да је "ситуација тешка и критична". Наредио је свим надлежним службама да заштите становништво и имовину. Северно од Џенгџоуа, поплаве су погодиле и чувени храм Шаолин, познат по борбеним вештинама будистичких монаха.

У провинцији Хенан, у којој кише готово без прекида падају од викенда, живи око 94 милиона људи. Нивои притока у сливу Жуте реке рапидно су расли и изливали се, потапајући све пред собом. Бујице су носиле људе, аутомобиле, делове зграда и кућа. Поласци возова су отказани, велики број ауто-путева је затворен, а авионски летови махом обустављени или одложени.

Фото АП

Вода је пробила неколико брана, а ангажовани су припадници војске, који настоје да преусмере бујичне токове. Кинеска војска циљано је разнела једну брану да би преусмерила водоток који је претио да потопи читава места. Операција рушења бране је изведена у уторак касно увече у граду Луојанг, мало пре него што је вода преплавила главни град провинције Хенан, Џенгџоу, на обали реке Јангце, који има 12 милиона људи.

У метроу су, у том тренутку, остали заробљени путници. После спектакуларне акције спасавања, око 500 њих је извучено на сигурно, али за 12 није било спаса. Један од путника који се затекао у тунелу објавио је на мрежи "Веибо" да је "заједно са још много људи заробљен у возу, а да им је вода дошла до груди".

Фото АП

Други човек је објавио да су неки становници села Сисуи били приморани да се попну на кровове. "Не знамо да пливамо, вода ће да збрише цело село". Кинески медији објавили су снимак спасилаца како из поплављеног вртића износе малишане на сигурно. Велики број припадника војске и 6.000 ватрогасаца упућено је у зону катастрофе.

- У једном тренутку на нас као да је неко пустио кишу са небеса и све се забелело. Ништа нисмо могли да видимо, а онда је вода почела да надолази. - казао је медијима Џенгџоуа.

БРАНЕ СУ КРИВЕ

ТОКОМ лета Кину редовно погађају поплаве, али раст градова и претварање обрадиве земље у грађевинско земљиште, погоршали су последице тих непогода. Научници су упозорили да је све чешћа изградња брана погоршала проблеме у кинеској поплавној зони. Везе између река и језера прекинуте су и пореметиле равнице које су некада упијале већи део пљускова у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)