ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Катастрофалне поплаве ће бити све чешће и све разорније!

Novosti online

21. 07. 2021. у 16:02

КАТАСТРОФАЛНЕ поплаве попут оних које су недавно погодиле Европу, могле би због глобалног загревања да постану све чешће, упозоравају стручњаци.

ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ НАУЧНИКА: Катастрофалне поплаве ће бити све чешће и све разорније!

Фото: ЕПА

Подаци добијени преко компјутерског модела високе резолуције показали су да би споре олује могле да крајем века постану 14 пута уобичајеније. Што се спорије олуја креће, више кише падне на малу област и ствара се ризик озбиљних поплава.

Стручњаци већ знају да више температуре ваздуха значе више влаге у атмосфери, што доводи до екстремнијих падавина. Најновија анализа је, међутим, прва која се бави везама спорих олуја и поплава у Европи, преноси Гардијан.

Олује, предвиђене у новој студији, крећу се још спорије од оних које су донеле поплаве Немачкој, Холандији и околним земљама.

- Симулација нам је показала да ситуација може да буде још гора - рекао је вођа студије Абдулах Караман са Њукасл универзитета.

Научници сматрају да је све топлији Арктик разлог успоравања временских система, успоравања ветрова и струја. Тај феномен је већ био повезан са врелим таласима у Русији и поплавама у Пакистану.

Студија је показала и да су олује најспорије лети.

- Лети, нарочито у августу, изнад већег дела Европе долази до формирања ових олуја - рекао је Караман.

Интензитет и обим поплава у западној Европи у којима је страдало готово 200 људи, шокирали су климатске научнике који нису очекивали да ће рекорди бити оборени тако брзо и на толико великој површини.

- Морамо да убрзамо борбу против климатских промена - рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел када је обишла поплављена подручја. Многи климатски научници се слажу са њом и упозоравају да ће глобално загревање учинити екстремне временске непогоде све чешћим и интензивнијим.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)