ЛУКАШЕНКО ОШТРО ИЗРИБАО ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ: Покушавао да Белорусију окрене ка Западу, сада је "на леду"

Бранко Влаховић - Стални дописник из Москве

21. 07. 2021. у 11:52

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко оштро је критиковао министра спољних послова Владимира Макеја на саветовању о приоритетима спољне политике. Макеј је министар спољних послова од 20 августа 2012.

ЛУКАШЕНКО ОШТРО ИЗРИБАО ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ: Покушавао да Белорусију окрене ка Западу, сада је на леду

Фото: Архива

Уочи почетка изборне председничке кампање Владимир Макеј сугерисао је Александру Лукашенку да појача контакте са САД, затим прибалтичким земљама као и западном Европом. Било је то време када је Лукашенко говорио о "многовекторности спољне политике" Белорусије. Лукашенка су Макеј и прозападни политичари наговарали да побољша односе са Вашингтоном и иначе са Западом.

Обраћајући се министру Макеју председник Лукашенко је казао: "Ништа од тога што сте ми саветовали није профункционисало. Шта је то била дезинформација? Где су сада ваши предлози, контакти, активности за ширење и јачање имиџа, рад са аналитичким институтима? Можда су вас просто користили а ви то нисте схватили" - казао је Лукашенко руководиоцу белоруске дипломатије.

Лукашенко је замерио својим дипломатима што нису оштро реаговали када су градоначелник Риге Мартиниш Стакис и министар спољних послова Едгар Ринкевич 24. маја скинули и поцепали белоруску заставу – у време светског првенства у хокеју - и на њено место поставили бело-црвено-белу заставу белоруских националиста.

- Морао је реаговати белоруски амбасадор али ни Министарство спољних послова се није огласило. Тек кад сам ја реаговао огласило се и министарство - казао је Лукашенко. Он је упитао министра Макеја: "Зар вам председник треба наређивати шта да радите".

Председник Лукашенко је критиковао Министарство спољних послова за слабу аналитику. Осим тога у низу белоруских амбасада осећа се апатија персонала.

Неоспорно је да је у једном тренутку министра Макеја био глас да је прозападно оријентисан. Али, кад су у августу у Белорусији били немири на састанку белоруских дипломата министар Макеј је јасно рекао да сви они који нису сагласни са политиком коју води руководство земље морају да дају оставку. Два сарадника централног апарата Министарства спољних послова Белорусије су били отерани из службе јер су се придружили онима који су протестовали против насиља полиције. У новембру 2020. Макеј је говорио да због притиска са Запада Белорусија може прекинути сарадњу са ЕУ. У јануару 2021. Макеј је оптужио западне дипломате да подстрекавају демонстранте на нереде у Белорусији.

Интересантно је да је у фебруару 2021. бивши министар културе Белорусије и амбасадор у Француској Павел Латушко који је побегао у иностранство изјавио да је Макеј лицемер и раније је више пута износио антируске погледе залажући се за успостављање односа са западом. Али после избора у Белорусији окренуо се ка Русији.

После свега намеће се питање значи ли Лукашенкова оштра критика министра Макеја и крај његове политичке каријере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)