МЕРКЕЛ О МЕРАМА ПОДРШКЕ ПОПЛАВЉЕНИМ РЕГИОНИМА: Усвојићемо брзу, небирократску помоћ

Танјуг

20. 07. 2021. у 15:29

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел најавила је данас да ће влада сутра разматрати помоћ поплављеним регионима, нагласивши да ће та помоћ бити небирократска и брза.

МЕРКЕЛ О МЕРАМА ПОДРШКЕ ПОПЛАВЉЕНИМ РЕГИОНИМА: Усвојићемо брзу, небирократску помоћ

Foto: Printskrin Youtube/ AFP News Agency

- Биће то небирократска помоћ која треба брзо да стигне до погођених грађана - рекла је она приликом обраћања у месту Бад Минстерајфел, које је тешко погођено у недавним поплавама.

Уз то биће планова за обнову савезних и покрајинских власти.

Према њеним речима, штета на путевима, прузи и мостовима биће брзо утврђена.

- Наша земља је снажна са једним ожиљком. Желим да се захвалим за вашу снагу. Свако чини шта може. То је оно што једну земљу и регион чини снажним - подвукла је Меркел и захвалила бројним људима који су се ангажовали да помогну поплављенима.

Рекла је да ће окрузи и општине исплаћивати новац, а да ће обнова инфраструктуре трајати месецима.

- Оно што ме је посебно импресионирало је захвалност, али и то да су заборављене партијске границе. Сви желе да помогну - казао је премијер покрајине Северна Рајна Вестфалија Армин Лашет.

Истакао је да ће Бад Минстерајфел бити обновљен, лепши него што је икада био.

На питање новинара у вези система упозорења, Меркел и Лашет су рекли да се ради о поплавама које Немачка није видела више стотина година.

- Ово је била поплава коју нисмо могли ни замислити. Било је упозорења надлежних установа. Окрузи су добили упозорење и извршили пипреме. Али се догодила поплава какву нисмо имали, како сам чула, у последњих неколико стотина година - објаснила је Меркел.

- Сви мисле све може дигитално, али биће нам потребно и аналогно. Друштво је повредиво ако нестаје струја. Можда би требало размислити да су сирене боље него што смом мислили - додао је Лашет.

Такође је казао да је неопходно на свим рекама успоставити одбрану од поплава, а не само на већим воденим путевима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)