ПРВА ПОСЕТА САД: Тихановска тражи од САД подршку демокртаским активистима

Танјуг

19. 07. 2021. у 23:59

ТОКОМ своје прве званичне посете САД, лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска нада се да ће подстаћи Вашингтон да реагује у знак подршке демократским активистима и групама за грађанска права у њеној земљи.

ПРВА ПОСЕТА САД: Тихановска тражи од САД подршку демокртаским активистима

Фото bel.by

- Позивам САД да буду уз нас - изјавила је у интервјуу за Глас Америке. -Веома је важно да када режим уништава све у Белорусији, масовне медије, све организације - изузетно је важно подржати те људе.

По доласку у Вашингтон, Тихановска је одржала скуп са својим присталицама на тргу Фридом плаза у центру америчке престонице. Тихановска се сусрела и са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном. Заказани су разговори у Стејт департменту, Белој кући, са члановима Конгреса као и шефицом америцке Агенције за међународни развој (УСАИД) Самантом Пауер.

- Желим да Белорусија остане на дневном реду САД. Мој циљ је да говорим о Белорусији, о ситуацији, о ескалацији насиља од стране режима - казала је Тихановска.

Она је била приморана да напусти Белорусију са двоје мале деце, после бруталног гушења мирних демонстрација након спорних избора 9. августа прошле године. Једно од најважнијих питања за демократску Белорусију - и Тихановску лично - је пуштање на слободу више од 500 политичких заробљеника које су власти ухапсиле за време протеста.

Њен супруг, Сергеј, је један од њих.

- Једини излаз, једини начин да се наведу да пусте затворенике је да се изврши политицxки и економски притисак на владу Белорусије и сигурна сам да ће се то догодити прилично брзо - изјавила је она.

Посматрачи кажу да ће посету Тихановске Вашингтону пажљиво пратити руски председник Владимир Путин, који жели да настави да врши значајан утицај на догађаје у суседној земљи, навео је Глас Америке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)