БЕРЛИН СЕ ОГЛУШИО О УПОЗОРЕЊА: Немачка се суочава са огромним жртвама, штетом, а сада и питањем одговорности за поплаве

И. СТАНОЈЕВИЋ

19. 07. 2021. у 22:30

ПОСЛЕ незапамћених поплава, најмање 160 погинулих, више од 700 повређених и несагледиве материјалне штете, Немачка се сада суочава и са питањем политичке одговорности за незапамћену катастрофу.

БЕРЛИН СЕ ОГЛУШИО О УПОЗОРЕЊА: Немачка се суочава са огромним жртвама, штетом, а сада и питањем одговорности за поплаве

Министар унутрашњих дела Хорст Зехофер (први слева) обилази поплављене области / Фото АП

Сателити су, пре десетак дана, показивали да опасност долази, потоп стогодишњих размера био је најављен, али реакција политичара и државног врха у Берлину је изостала. Поставља се питање: Зашто?

Експерти из европских институција за упозоравање од поплава тврде да је "Немачка била благовремено упозорена и да се изостанак реакције надлежних може окарактерисати као пропуст власти".

Четири дана пре изливања река у Северној Рајни-Вестфалији и Рајни Палатинат, Европски систем за узбуњивање у случају високог водостаја (ЕФАС), послао је упозорење владама Немачке и Белгије, у коме је наведено да су водостаји на Рајни и Мези критични. Дан уочи изливања ових, и читаве мреже мањих река Немцима је указано на то који пунктови су "најцрњи", око којих је касније и погинуло више од 90 људи.

Професор хидрологије на Универзитету Ридинг Хана Клок, британски експерт из ЕФАС-а, истиче да су немачке власти не само упозорене навођењем подручја којима прете поплаве, него да су добиле и детаљне дијаграме.

- Морали су то да узму за озбиљно и да евакуишу становнике - каже Клокова. - Чињеница да ништа није учињено показује да је нешто пошло по злу. Нека од карика у ланцу упозорења је заказала и последице су биле фаталне, тако да то могу да назовем монументалним системским пропустом Немачке.

У међувремену и МУП Северне Рајне-Вестфалије признаје да поплаве нису биле изненађење.

Немачки либерали (ФДП) највећу кривицу приписују министру унутрашњих дела Хорсту Зехоферу, члану ЦСУ, баварске сестринске странке владајућих демохришћана. Левица у немачком парламенту тражи да он поднесе оставку.

- Систем је исправан. Централизација не би ништа побољшала - тврди Зехофер, који је и кандидат за новог немачког канцелара.

Ни социјалдемократа Карл Лојтербах, није благ према одговорнима:

- Немачка је подједнако лоше припремљена за реаговање у заштити од природних катастрофа као и у заштити од пандемија - вели он.

Хартмут Зибс, од 2016. до 2019. године председник немачког Ватрогасног савеза, замера што се грађани не обучавају за сналажење у ванредним условима. "Власти неће да их оптерећују, а то није ни јефтино, али су, свакако, последице најскупље", истиче Зибс у отвореном писму.

А о тим последицама сведочи и мртвозорник Фердинанд Фал (62), који се од 14. године свакодневно сусреће са посмртним остацима у породичној фирми. За "Билд" Фал каже:

- Никада ми теже није било, никада нисам видео овакве страхоте. Не знамо где ћемо са мртвима, немамо више места...

КАЗНА ЗАТВОРА

АДВОКАТ из Регенсбурга Филип Прај, специјализован за кривично право, каже за "Билд" да за ускраћивање информација која за последицу има повреду или смртни исход, одговорном појединцу може да се изрекне казна затвора у трајању до пет година. Овоме подлежу буквално сви, од политичког врха до, рецимо, уредника радија који су дужни да објаве информације добијене од експерата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)