КОЦКАЊЕ ИЛИ СЛОБОДА: Велика Британија седма на свету по броју преминулих од короне

Novosti online

19. 07. 2021. у 21:38

ДАН слободе у Великој Британији требао је да представи крај епидемиолошких мера и буде први корак у "нормалан живот", али је славље нарушено због повећаног броја заражених, несташницом намирница у супермаркетима и самоизолацијом британског премијера Бориса Џонсона, преноси Ројтерс.

КОЦКАЊЕ ИЛИ СЛОБОДА: Велика Британија седма на свету по броју преминулих од короне

Фото: Olivier Hoslet, Pool via AP

Џонсонова тврдња да ће поново успети да покрене једну од највећих европских економија јер је толико људи сада вакцинисано, представља ново поглавље у глобалном одговору на коронавирус.

Скоро све преостале мере укинуте су у Енглеској 19. јула, упркос наглом порасту броја инфекција изазваних преношљивијом Делта варијантом.

Ноћни клубови ће се поново отворити, захтеви за физички дистанцирање ће се укинути и јавни догађаји више неће имати ограничење броја гостију.

Маске за лице више неће бити потребне у већини средина, иако ће и даље бити обавезне у лондонском систему јавног превоза.

Џонсон каже да је земља спремна на следећи корак због свог напредног програма вакцинације.

Ако се вакцине покажу као ефикасне у смањењу болести и смртних случајева чак и док инфекције досегну рекордне нивое, онда би Џонсонова одлука могла да прекине највећу глобалну пандемију задњих деценија. У супротоном би то значило само још више епидемиолошких мера. 

Али Џонсонов велики дан је био нарушен када апликација националне здравствене службе "наредила" самоизолацију више стотина хиљада људи и дала информацију да посотји могућност да ће супермаркети ускоро остати без намирница. 

- Ако то не учинимо сада, морамо се запитати, да ли ћемо то икада учинити?- рекао је Џонсон па додаје: - Ово је прави тренутак, али морамо то учинити опрезно. Морамо се сетити да је овај вирус нажалост још увек присутан.-

Британија је седма на свету по броју преминулих од корона вируса, 128.708, а предвиђа се да ће сваки дан имати више новозаражених него што је то било у јеку другог таласа вируса раније ове године. У недељу је забележено 48.161 нови случај.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)