УПОЗОРЕЊЕ ЗА ВАШИНГТОН - "КАСНИМО ЗА РУСИЈОМ И КИНОМ": Амерички медији у страху због хиперзвучног арсенала противника

Новости онлине

19. 07. 2021. у 16:15

САД су забринуте због кашњења по питању развоја хиперзвучног оружја за Русијом и Кином и то у периоду од неколико година, упозорава портал "Милитари воч" позивајући се на извештај Истраживачке комисије америчког Конгреса.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ВАШИНГТОН - КАСНИМО ЗА РУСИЈОМ И КИНОМ: Амерички медији у страху због хиперзвучног арсенала противника

Фото: ЕПА

- Русија и Кина већ имају у свом арсеналу хиперзвучне летеће апарате који су опремљени нуклеарним бојевим главама док САД још није ни покренула развој сопственог хиперзвучног програма - наводи се у документу у који је амерички портал имао увид.

Истовремено, како се наводи, у војном буџету САД наведено је да је издвојено 3,2 милијарде долара за истраживање хиперзвучног оружја, што је далеко више него што износе укупни војни буџети многих светских држава.

"Милитари воч", поред тога, са жаљењем констатује и чињеницу да Пентагон још увек није јасно поставио задатак о примени хиперзвучног оружја, што ствара додатне проблеме приликом развоја тог новог типа оружја.

Портал наводи и речи бившег руководиоца Националне управе САД за ваздухопловство и истраживање космичког простора Мајкла Грифина који је својевремено упозоравао на чињеницу да "Америка" не располаже системима који би представљали претњу Русији и Кини, као и да нема адекватну заштиту од таквих система Москве и Пекинга.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)