ОПТУЖЕНА ЗА ЗЛОЧИНЕ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Жена стара 96 година пред судом за малолетике - ево шта је разлог

Танјуг

17. 07. 2021. у 23:13

ЖЕНА (96) оптужена за нацистичке злочине током Другог светског рата, појавиће се пред судом за малолетнике јер је у време злочина имала 18 година.

ОПТУЖЕНА ЗА ЗЛОЧИНЕ ТОКОМ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Жена стара 96 година пред судом за малолетике - ево шта је разлог

Фото: Depositphotos

Ирмгард Фурхнер се терети да је помогла у убиству 11.430 затвореника у концентрационом логору Штутхоф током Другог светског рата, пренео је "Мирор". У то време је радила као секретарица кампа код командира Пола-Вернера Хопеа.

Фурхнер сада живи у старачком дому у Квикборну, у близини Хамбурга, али ће морати да се појави пред судом за малолетнике у регионалном суду у том граду 30. септембра.

Према оптужници, "као дактилограф команданта концентрационог логора, она се сумњичи да је асистирала главнокомадујућима у убиству затвореника у периоду између 1943. и 1945. године".

Нацисти су убили око 65.000 људи у Штутхофу и његовим подкамповима близу Гдањска у Пољској, док није ушла совјетска Црвена армија и ослободила затворенике у мају 1945. годину.

Жртве, укључујући Јевреје, Пољаке и остале ратне затворенике, биле су троване и бацане у гасне коморе, стрељане или су добијале смртоносне ињекције.

Многи су умрли од болести и глади.

Радећи у логору, Фурхнер, чије девојачко име је Дирксен, упознала је мужа, члана СС дивизије Хајнца Фурхнера, наводи британски лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)