АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Пентагон у страху - САД немају одбрану од руског хиперсоничног оружја

Новости онлајн

17. 07. 2021. у 14:45

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе суочавају се са озбиљним потешкоћама док покушавају да сустигну Русију и Кину у развоју хиперсоничног оружја, преноси амерички портал „Нешенал интерест“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Пентагон у страху - САД немају одбрану од руског хиперсоничног оружја

Фото: Депоситпхотос

Аутор чланка Марк Епископос истиче да амерички аналитичари и даље немају усаглашено мишљење по питању значаја хиперсоничног оружја за војни потенцијал земље. Експерт се позива на извештај истраживачке службе америчког Конгреса у коме се наводи да је Вашингтон последњих година повећао финансирање програма за развој те врсте оружја.

Како се истиче, један од разлога је повећани потенцијал Русије и Кине. Притом, док Москва и Пекинг рачунају на хиперсоничне системе с фокусом на нуклеарно оружје, Вашингтон их углавном развија за тактичку примену. То захтева већу прецизност и сама по себи је сложенија, наводи се у извештају.

Заменик министра одбране САД за истраживање и развој Мајкл Грифин оштро је говорио о потенцијалним проблемима у актуелној ситуацији.

- Сједињене Америчке Државе не поседују системе који би могли да изложе Кину и Русију опасности у потребној мери, а ми немамо заштиту од њихових система - рекао је заменик током обраћања у Конгресу.

Због нејасноћа у задацима Пентагон се суочио са проблемима приликом стварања хиперсоничног оружја, који су првенствено повезани са финансијама. Многи експерти позивају да се ти системи укључе у споразум о контроли наоружања или да се склопе нови договори како би се смањила или потпуно забранила тестирања тих система.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)