ТАЛИБАНИ ЖЕЛЕ ДА ОФОРМЕ ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ АВГАНИСТАН: Шеф делегације на почетку нове рунде преговора у Катару

Новости онлајн

17. 07. 2021. у 14:00

ПОКРЕТ "Талибан" сматра да је за препород Авганистана потребно да се у земљи "формира" јак независни исламски систем и сачува територијална целовитост - изјавио је шеф делегације талибана мула Барадар Ахуд на почетку нове рунде међуавганистанских преговора у Катару.

ТАЛИБАНИ ЖЕЛЕ ДА ОФОРМЕ ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ АВГАНИСТАН: Шеф делегације на почетку нове рунде преговора у Катару

Талибани све више преузимају власт / Фото АП

- Ако у нашој држави завлада мир, могу са сигурношћу да кажем да ћемо за кратко време имати успешан, удобан и достојанствен живот. Да би се то постигло потребан је снажан централизован и независан исламски систем. Због тога треба да изађемо из оквира егоизма, личних интереса и амбиција. Авганистан је заједнички дом свих Авганистанаца - рекао је шеф делегације талибана.

По његовим речима, у Авганистану треба да постоји систем који узима у обзир религију и убеђења Авганистанаца.

Он је позвао да се "стави тачка на неповерење између Авганистанаца, да се ради у име јединства људи и чврсто се борити против свих покушаја који прете територијалној целовитости земље и националном јединству, борећи се против етничких, регионалних, језичких и других предрасуда".

Шеф делегације талибана је нагласио да је "исламски емират Авганистан јасно дао до знања да неће дозволити никакве покушаје да се поткопа територијална целовитост и национални интереси земље".

Данас се у Дохи одржава нова рунда међуавганистанских преговора који се већ десет месеци са прекидима воде у Катару, али без резултата. Штавише, за све то време сукобљене стране нису успеле да се договоре ни о дневном реду.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)