ПОМОЋ СЗО: Немачка издваја додатних 260 милиона евра за развијања тестова, лекова и вакцина против короне

Танјуг

17. 07. 2021. у 00:35

Немачки министар здравља Јенс Шпан најавио је данас на прес конференцији Светске здравствене организације (СЗО) издвајање додатних 260 милиона евра за СЗО у циљу развијања тестова, лекова и вакцина за ковид-19.

ПОМОЋ СЗО: Немачка издваја додатних 260 милиона евра за  развијања тестова, лекова и вакцина против короне

Фото: Архива

- Ми ћемо, такође, обезбедити најмнаје 30 милиона вакцина трећим земљама кроз програм КОВАКС и данас мислим да можемо да кажемо да ћемо бити у могућности да пружимо знатно више од ових 30 милиона доза - истакао је Шпан.

Према његовим речима, то је основа, а у наредним недељама и месецима Немачка би требало да буде у могућности да обезбеди још вакцина земљама којима су најпотребније. Немачка сматра да СЗО има водећу улогу у међународној здравственој политици и пре свега, треба јој дати водећу улогу у борби против глобалних здравствених криза.

- Само са снажном СЗО моћи ћемо да пребродимо пандемију ковид - истакао је Шпан.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да Немачка представља једно од водећих светала у борби против пандемије на глобалном нивоу под вођством Шпана и немачке канцеларке Ангеле Меркел. Тедрос је навео да се Комитет СЗО за хитне слуцајеве састао у четвртак и да је изразио забринутост због тога што се погрешно сматра да је пандемија окончана, а она није ни близу готова.

Комитет СЗО је, такође, упозорио на велику вероватноћу појаве и глобалног ширења нових и можда опаснијих варијанти које ће можда бити још изазовније контролисати, истакао је Тедрос.

Према његовим речима, Комитет је, такође, изразио дубоку забринутост због нивоа финансирања плана стратешке припремљености и одговора СЗО на ковид-19, који ограничава способност СЗО да координира глобални одговор на пандемију, посебно у погледу флексибилности која му је потребна с обзиром на брзину кретања вируса.

Тедрос је навео и да је Комитет позвао све земље да подрже позив СЗО да вакцинишу најмање 10 одсто свог становништва до краја септембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)