ЧЕГА СЕ БОЈЕ? Немачка формирала свемирску команду за заштиту сателита

Танјуг

16. 07. 2021. у 00:50

НЕМАЧКИ Бундесвер формирао је "свемирску команду" која би званично требало да се бави заштитом немачких сателита.

ЧЕГА СЕ БОЈЕ? Немачка формирала свемирску команду за заштиту сателита

Фото: ЕПА

Неки у томе виде улазак Немачке у трку у свемирском наоружању која наводно већ траје, пише Дојче веле (ДW).

Више од деценије сателити COMSATBW-1 и COMSATBW-2 круже свемиром, на 36.000 километара од Земље, око Екватора.

Два сателита немачке армије прате ротацију планете и омогућавају Бундесверу да комуницира безбедан од прислушкивања. Војска има укупно таквих шест сателита у орбити.

„Од тих сателита одлучујуће зависе обавештајна способност Бундесвера, навигација и комуникација у нашим оружаним снагама“, каже немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер.

Направе у космосу су, каже, „критична инфраструктура“ која се мора обезбедити.

Сада би тај задатак требало да преузме „свемирска команда“ Бундесвера, коју је министарка свечано отворила у уторак у Уедему, на крајњем западу земље.

Ту од прошле године постоји „свемирско складиште“.

За разлику од америчке Спаце Форце, немачки војници задужени за космос неће имати засебан род војске већ су подређени авијацији.

Из провинције на западу Немачке они би требало да надгледају потенцијалне претње, али и опасан свемирски отпад, а обезбеђиваће и сателите за цивилну употребу.

Требало би да ова јединица буде у стању да уклони опрему из опасних зона или да је штити електромагнетним таласима, рекла је министарка.

„За Немачку су операције у космосу увек дефанзивне операције“, додала је Крамп-Каренбауер.

За разлику од демохришћанске политичарке, неки у опозицији у овом потезу виде опасности.

„Реалније је да овим почиње укључивање Бундесвера у војно коришћење свемира“, каже Тобијас Пфлигер, посланик Левице који се бави одбрамбеном политиком.

- „Бундесвер жели да се укључи у нове војне димензије конфликата - каже он.

Према визији овог политичара, оружани сукоби више не прете само на копну, води, испод воде или у ваздуху, него и у свемиру.

- „Свемирска команда је погрешна и опасна будалаштина“ - каже Пфлигер.

Макс Муцлер, стручњак за наоружавање у бонском центру БИЧ који се бави промоцијом мира, не иде тако далеко у својим оценама, али каже да „модерно ратовање зависи од ових технологија“.

- Ко има сателите, тај је рањив у свемиру јер они могу бити уништени - каже Муцлер. - Уколико из тога произађе закључак да је потребно оружјем бранити свемир, брзо може доћи до трке у наоружању. „Када се направи искорак и каже да свемир мора да се наоружа, онда креће опасна спирала“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)