СЗО ПОНОВО АПЕЛУЈЕ НА КИНУ: Обезбедите податке о пореклу вируса корона

Новости онлајн

15. 07. 2021. у 17:07

ДИРЕКТОР Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус изјавио је данас да су истраге о пореклу пандемије ковида-19 у Кини отежане због недостатка необрађених података из првих дана ширења вируса у тој земљи, због чега је позвао Пекинг да буде транспарентнији.

СЗО ПОНОВО АПЕЛУЈЕ НА КИНУ: Обезбедите податке о пореклу вируса корона

Фото: ЕПА

- Молимо Кину да буде транспарентна и отворена и да сарађује - рекао је Гебрејесус на конференцији за новинаре, а преноси агенција Ројтерс.

- Дугујемо милионима који су патили и милионима који су преминули да знају шта се догодило - поручио је он.

Тим који је предводила СЗО провео је, са кинеским истраживацима, четири недеље у кинеском граду Вухану и око њега, наводећи касније у заједничком извештају објављеном у марту да је вирус вероватно прешао са слепих мишева на људе преко једне друге животиње.

Речено је да се "ширење путем лабораторијског инцидента сматра крајње мало вероватним", али поједине земље, укључујући САД и неке научнике, нису задовољни таквим извештајем.

Кина је теорију да је вирус можда побегао из лабараторије у Вухану назвала "апсурдном" и више пута је саопштила да ће "политизација" тог питања ометати истраге.

Немачки министар здравља Јенс Шпан, који је данас разговарао са Тедросом, позвао је Кину да омогући наставак истрага о пореклу пандемије ковида-19, наводећи да су потребне додатне информације.

Шпан је, такође, највио донацију од 260 милиона евра програму СЗО "АЦТ-Ац целератор", чији је циљ да цео свет, укључујући сиромашније земље, прими вакцине и тестове на ковид-19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)