ЗАХАРОВА О УСТАВУ УКРАЈИНЕ: Тотална "правна дегенерација"

Новости онлајн

15. 07. 2021. у 14:23

ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова пожелела је да устав Украјине не доживи судбину „Декларације" Хуљаипољске републике.

ЗАХАРОВА О УСТАВУ УКРАЈИНЕ: Тотална правна дегенерација

Фото: Депоситпхотос

Хуљаипољска република је анархична држава Нестора Махноа, украјинског анархистичког револуционара, који се борио и против Беле и против Црвене армије током грађанског рата (1919-1921). У декларацији из 1919. године описани су принципи друштва у коме је владало безвлашће и које није могло да се одржи. Лидери покрета су већ 1921. године емигрирали.

- Чак и ако сами Украјинци, говорећи о правном режиму у својој земљи, више користе речи жаљења него поноса, желела бих још једном да пожелим подмлађеном уставу издржљивост и снагу, пошто већ поседује младост и мудрост - написала је Захарова на свом Твитер каналу, поводом 25. година од усвајања устава Украјине.

Она је подсетила и на ситуацију у Украјини и закључила да „празник није прошао онако како је планирано".

- Тотална правна дегенерација, хуманитарна катастрофа на истоку државе, помама неонацистичког расположења, искуство државних преврата – све то није било предвиђено Уставом Украјине. Међутим, тако се десило - подсетила је портпаролка Министарства спољних послова Русије.

Поред тога, Захарова је истакла, да је Основни закон Украјине више пута ревидиран због потреба „владајућих бригада, како је и својствено класичној анархији или слабој демократији".

Притом, она је подвукла да украјински конституционалисти заборављају на међународне обавезе - „на пример да поштују комплекс мера из Минска који је потврђен одлуком Савета безбедности Уједињених нација".

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)