АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ОПРАВДАО ПУТИНОВУ ТЕЗУ: Украјина изабрала погрешан пут

Новости онлајн

14. 07. 2021. у 11:18

ПОЛИТИЧКИ правац који је Кијев изабрао 2014. године је погрешан јер Украјинци имају више заједничког са Русијом него са Западом, наводи професор политичких наука на Универзитету у Род Ајланду Николај Петро у чланку за амерички портал „Нешенал интерест“.

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ОПРАВДАО ПУТИНОВУ ТЕЗУ: Украјина изабрала погрешан пут

Фото: Танјуг/АП Пхото

- У том такмичењу Русија има огромну предност над Западом. Она задржава значајан културни утицај у Украјини захваљујући вишевековној заједничкој историји, језику и религији - објашњава професор.

Према његовом мишљењу, пре седам година украјинска влада је имала избор да крене путем мултикултуралне или монокултурне Украјине. Међутим, сукоб на истоку земље, као и пораст националистичких расположења међу становништвом подстакли су Кијев на одлуку „да раскине све односе“ са Русијом, констатује аутор.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин објавио је чланак „О историјском јединству Руса и Украјинаца“, у којем је говорио о Украјини, о односима Москве и Кијева, о Донбасу, али и о пореклу руског и украјинског народа, односно да су и Руси и Украјинци један народ, једна целина, као и да то није плод којекакве конјунктуре, већ да је то његово лично убеђење.

Путин је такође навео и да су се Русија и Украјина вековима развијале као јединствен економски систем, а у многим случајевима сарадње која је постојала пре 30 година могле би да позавиде много земље ЕУ.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)