АТЕНТАТОР НА ХАИТИЈУ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Агент наводно није деловао у име ДЕА

Д. Д. С.

13. 07. 2021. у 13:11

Један од ухапшених Американаца пореклом са Хаитија, осумњичених за учешће у прошлонедељном атентату на председника Жовенела Моиза (53), био је обавештајац америчке Агенције за борбу против наркотика (ДЕА), тврди званичник те агенције, преноси Ројтерс.

АТЕНТАТОР НА ХАИТИЈУ АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Агент наводно није деловао у име ДЕА

Фото: AP Photo/Jean Marc Herve Abelard/AP Photo/Dieu Nalio Chery, File

Власти Хаитија прошле недеље су ухапсиле двојицу Американаца пореклом с Хаитија - Џозефа Винсента (55) и Џејмса Солаџиса (35) и оптужиле их да су заједно са 26 Колумбијаца учествовали у ликвидацији на председника Хаитија Жовенела Моиза.

Ипак, званичник ДЕА који је разговарао са извештачем Ројтерса није желео да открије свој идентитет и одбио је да потврди који је од двојице ухашених Американаца пореклом с Хаитија био доушник.

-Један од осумњичених за учешће у атентату на председника Хаитија Моиза био је поверљиви сарадник ДЕА, рекао је анонимни званичник америчке Агенције за борбу против наркотика и додао да је осумњичени контактирао ДЕА након атентата одакле је добио инструкцију да се преда.

- Овај појединац није деловао у име ДЕА, нагласио је анонимни саговорник Ројтерса и додао да осумњичени у тренутку атентата није био активни доушник.

Трећег Американца пореклом с Хаитија, Кристијана Емануела Сањона, власти Хаитија су ухапсиле и оптужиле да је "мозак" атентата.

Америчко министарство правде саопштило је јуче да су власти Хаитија затражиле помоћ у истрази атентата на председника Моиза и потврдило да је министарство пристало да се укључи и помогне у истрази.

-Почетну процену ситуације спровели су високи амерички званичници на Хаитију - рекао је портпарол министарства правде у Вашингтону Ентони Колеи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)