УБИСТВОМ "ОСВАЈАО" ПРЕДСЕДНИЧКУ ФОТЕЉУ: На Хаитију ухапшен главноосумњичени за организовање атентата на председника Моизеа

Д. САВИЋ

12. 07. 2021. у 22:44

КЉУЧНИ осумњичени за организовање атентата на председника Хаитија Жовенела Моизеа (53) је Кристијан Емануел Сањон, 63-годишњи држављанин Хаитија који 20 година живи на Флориди, у САД.

УБИСТВОМ ОСВАЈАО ПРЕДСЕДНИЧКУ ФОТЕЉУ: На Хаитију ухапшен главноосумњичени за организовање атентата на председника Моизеа

Део групе ухапшене после атентата на Моизеа / Фото АП

Он је почетком јуна долетео на Хаити приватним авионом, у пратњи унајмљеног обезбеђења, са "политичким мотивима" да постане председник ове карипске државе.

Хапшење Сањона објавила је хаићанска полиција на брифингу у престоници Порт-о-Пренсу. Није прецизирано одакле је Сањон допутовао. Јавни подаци показују да мушкарац који се зове и презива исто као Сањон, радио као доктор на Флориди, али није још јасно да ли је реч о истом човеку.

- То је особа која је на Хаити ушла са политичким циљевима - рекао је шеф хаићанске полиције Леон Шарл.

Објаснио је да је прва особа коју је телефоном позвао један од нападача, у групи која је извршила злочин, био управо Кристијан Емануел Сањон. Шарл је додао да постоје још две особе за које се сматра да су организатори атентата, али није рекао њихова имена.

Шеф полиције је додао да је првобитни план нападача био да се ухапси председник Моизе, али је "мисија промењена".

Жовенела Моизеа је 7. јула у резиденцији убило 28 страних плаћеника - 26 Колумбијаца и двојица Американаца пореклом са Хаитија. Петорица Колумбијаца су још у бекству, а тројица су убијена. Супруга Мозеа, Мартина, повређена је у нападу, а затим је пренета у САД на лечење. Она је рекла да се напад догодио тако брзо, да њен супруг Жовенел није могао да "каже ниједну реч".

Власти Хаитија су у међувремену затражиле од САД и УН да пошаљу трупе у земљу ради заштите кључне инфраструктуре, па је делегација високих америчких званичника за безбедност и правосуђе већ допутовала на Хаити да процени безбедносну ситуацију. Тим ће се такође састати са тројицом хаићанских политичара од којих сваки тврди да је легитимни лидер земље.

Према Уставу би, наиме, Народна скупштина требало би да изабере новог председника, а амандмани, које нису сви прихватили, сугеришу да премијер треба да преузме власт. Но, Хаити има и привременог премијера Клода Жозефа и новоименованог Аријела Хенрија, који још није положио заклетву. Обојица тврде да су главни. Уз то, група политичких партија потписала је резолуцију којом се проглашава нови председник Жозеф Ламбер, са Хенријем, који врши дужност премијера.

ПЛАНИРАНО "САМО" ХАПШЕЊЕ?!

Амерички "Мајами хералд" преноси да су осумњичени за учешће у атентату рекли истражитељима да им је речено да треба да ухапсе председника, а не да га убију. Извор близак истрази је изјавио да су двојица Американаца пореклом са Хаитија, Џејмс Соладес и Џозеф Винсент, рекли истражитељима да су радили као преводиоци у колумбијској командној јединици која је имала налог за хапшење, али када су стигли, видели су да је Моизе веће мртав.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)