ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У БУГАРСКОЈ: Да ли ће овог пута бити формирана влада?

Новости онлајн

12. 07. 2021. у 15:38

ФОРМИРАЊЕ владе у Бугарској неизбежно је након одржавања поновних парламентарних избора, сматра бугарски социолог Кинчо Стојчев.

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У БУГАРСКОЈ: Да ли ће овог пута бити формирана влада?

Фото Архива

У изгледу је формирање мањинске владе под јаком контролом парламента, оценио је он.

Према мишљењу стручњака, парламент ће овог пута успети да формира сталну владу.

-Чини ми се да неће бити формирана коалиција, вероватније ће доћи до формирања мањинске владе која ће добити подршку парламента. Имаћемо извршну власт која ће бити под сталном, снажном контролом парламента. Биће враћена улога парламента Бугарске“, рекао је Стојчев за Бугарски национални радио.

СУДБИНЕ КЉУЧНИХ ПАРТИЈА

Актуална техничка влада у потпуности може да се испостави као прототип будуће владе, додао је социолог.

Што се тиче даље судбине кључних партија, Стојчев је рекао да ГЕРБ „не одлази у прошлост”, већ ће, како каже, престати да буде странка која се бави именовањима и разрешењима и за коју парламент служи само као печат приликом доношења одлуке.

Нова странка „Има и оваквих људи“ која скоро да је отела победу Борисову, начиниће много грешака јер је реч о потпуно новој политичкој формацији, закључио је експерт.

ПРЕДЛОЖЕНА НОВА ФУНКЦИЈА - МИНИСТАР ЗА РОМСКА ПИТАЊА

Истовремено, телевизијски водитељ Слави Трифонов који је на челу странке „Има и оваквих људи“ изјавио је да не намерава ни са ким да ствара коалиције и да је странка већ изнела свој предлог за будућу владу.

Његова партија, која је на парламентарним изборима заузела друго место, предлаже да на чело владе дође бивши вицепремијер и некадашњи министар економије Николај Васиљев.

Треба поменути да у предложеној влади, поред осталих министара, постоји и нова функција - министар за ромска питања (без портфеља). Конкретно, предложено је да неуролог ромског порекла Антонија Валентинова заузме ту позицију.

Бугарски премијер Бојко Борисов гласа на парламентарним изборима у Софији.

Раније је странка ВМРО БНД на челу са бившим министром одбране Красимиром Каракачановим често оштро говорила о интеграцији ромског становништва. Чак је предлагала парламенту да усвоји стратегију коју је партија специјално осмислила, у којој се предлажу мере за контролу наталитета међу Ромима. Ромска заједница је предложене мере назвала дискриминационим.

Подсетимо, у Бугарској су 11. јула одржани ванредни парламентарни избори. Према резултатима пребројавања 95 одсто гласова на првом месту је партија ГЕРБ бившег премијера земље Бојка Борисова (23.91 одсто), на другом месту је странка „Има и оваквих људи“ ТВ водитеља Славија Трифонова (23.66 одсто), а трећа је Бугарска социјалистичка партија (13.63 одсто).

На парламентарним изборима 4. априла испоставило се да је распоред кључних снага у парламенту био исти, међутим, ГЕРБ није успео да обезбеди подршку других странака за формирање парламентарне већине и владе, а „Има и оваквих људи“ и БСП одбили су мандат за формирање владе. Као резултат, председник Бугарске Румен Радев именовао је техничку владу на челу са Стефаном Јаневом.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)