У "ГАСПРОМУ" ТРЉАЈУ РУКЕ: Због велике потражње цена гаса на светском тржишту се удвостручила, Руси задовољни овим расплетом

Б. Влаховић - дописник из Москве

12. 07. 2021. у 06:00

ВИШЕ од недељу дана цена гаса прелази 400 долара за 1.000 кубика што је максимум у последњих 13 година и то је разлог што у руском "Гаспрому" задовољно трљају руке док истовремено потрошаче хвата паника.

У ГАСПРОМУ ТРЉАЈУ РУКЕ: Због велике потражње цена гаса на светском тржишту се удвостручила, Руси задовољни овим расплетом

Фото ЕПА

У Москви тврде да је цена гаса на Старом континенту порасла јер су залихе у складиштима у Европи ниске. Овакав раст цена нису очекивали ни у "Гаспрому", па је планирана просечна цена за продају у иностранство била 170 долара. Новонастала ситуација је обрадовала Русе, јер је због велике потражње, знатно порасла просечна извозна цена у Европи.

Потражња за руским гасом у Европи најбољи је доказ колико је важно да се што пре заврши гасовод "Северни ток 2". Складишта гаса у Европи су слабо попуњена, а сада их не могу напунити ни амерички и катарски течни гас који стиже специјалним танкерима - цистернама.

Наиме, пошто је цена гаса у Азији виша него у Европи већина танкера са гасом плови ка азијским терминалима. Јер, због наглог буђења кинеске економије, као и привреде других земаља у Азији, тамо је цена гаса скочила, па се за август продаје по цени од 450 долара за хиљаду кубика.

Прошла зима у Европи била је прилично хладна и зато су складишта гаса толико испражњена.

Тако је крајем јуна у складиштима у Европи било 18 милијарди кубика гаса што је мање од трећине укупних капацитета. Да би складишта била пуна "до врха" неопходно је купити 48 милијарди кубика "плавог горива". Европа највише гаса купује из Русије који стиже гасоводима, а затим са Блиског истока, али тај гас се довози танкерима. У последње време танкерима се допрема и амерички течни гас.

Прошле недеље у "Гаспрому" су саопштили да је извоз гаса у претходних шест месеци порастао за 25,7 одсто. Највећи раст извоза био је у Турску и Румунију, затим у Немачку и Италију, а следе Пољска, Француска, Србија, Бугарска и Грчка.

Наставља се и раст извоза руског гаса из Сибира за Кину.

Фото ЕПА

Због страха да ће им недостајати гаса, из западне Европе поручују "Гаспрому" да повећа транзит кроз Украјину. Али у Москви истичу да је транзит кроз Украјину 20 одсто скупљи него преко других гасовода. Због тога "Гаспром" не жели да значајније повећава већ договорену квоту транзита од 40 милијарди кубика гаса преко Украјине. Украјинци за транзит наплаћују 31,7 долара за 1.000 кубика, а допунске квоте дижу цену за још 20 одсто.

Гасни експерти сматрају да раст потражње за гасом у Европи иде наруку свим компанијама које су у игри око завршетка градње "Северног тока 2". Један од водећих руских гасних експерата Игор Јушков истиче да ће због рапидног раста потрошње бити сасвим јасно да се гасна криза може избећи увођењем у рад новог гасовода ма колико се то не свиђало руководству у Вашингтону које гледа само своје интересе и савезницима намеће да купују њихов гас, да их тобоже Русија не би уцењивала.

РЕКОРД НА ВИДИКУ

ДИРЕКТОР Института националне енергетике Русије Сергеј Правосудов објашњава да ће, ако Русија и даље буде повећавала извоз, крај године показати да је оборен рекорд и да је извезено око 200 милијарди кубика гаса. Истовремено, Русија мора да води рачуна да гасом напуни и своје испражњене залихе због следеће зиме.

Фото Танјуг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)